De foarte multe ori avem tendința să ne agățăm de contextele exterioare ca să ne justificăm lipsa de productivitate și de concentrare de la job. Iar când nu sunt situațiile, sunt oamenii din jur, pe care plasăm vina pentru ce ni se întâmplă nouă. Dar adevărul este doar în noi, pentru că doar noi putem controla modul în care creierul nostru funcționează la locul de muncă și ține de noi să ni-l antrenăm că să ajungem să fim cea mai bună versiunea a noastră. Iată trei obiceiuri care ne mențin creierul în parametri optimi.

Jim Kwik, expert de renume internațional în performanța creierului și îmbunătățirea memoriei a petrecut mai bine de 30 de ani de studiu și de analiză a creierului și a modului în care funcționarea acestuia poate fi îmbunătățită. Tot el este și cel care îi ajută pe liderii care conduc companii uriașe precum Google, Tesla sau Nike să ajungă la performanțele dorite în business și în viața de zi cu zi.

Creierul este activul nostru numărul unu pentru construirea bogăției”, spune Kwik, potrivit inc.com.

1. Nu sta pe telefon imediat cum te trezești

Probabil că ai mai auzit acest sfat, însă îți va face bine să îl mai auzi încă o dată: Nu verifica telefonul imediat după ce te-ai trezit. Într-adevăr, este dificil, având în vedere cât de mult a ajuns tehnologia să facă parte din viața noastră, însă nu este imposibil. Jim Kwik spune că atunci când ne petrecem primele minute din zi cu telefonul în mână, răspunzând la mesaje sau petrecând timp pe rețele sociale, nu facem nimic altceva decât să conectăm creierul la distragere.

Noi am început pregătirile pentru „HR 2.0 - Piața muncii, între prudență și încetinire economică”, unul din cele mai importante evenimente din România dedicate pieței muncii. Vrei să afli cum trebuie să arate o campanie eficientă de employer branding care să contribuie la o piață a muncii mai sustenabilă? Îți aducem experții de care ai nevoie, pe 3 aprilie 2024, la Hotel Sheraton. Aflăm împreună insight-uri valoroase, de la profesioniștii care contează și care dau tonul în piața de HR. Asigură-ți un loc înscriindu-te gratuit AICI.

Dimineața, creierul nostru se trezește relaxat, la fel ca și organismul nostru, motiv pentru care dacă vrem să nu avem o zi lipsită de energie, telefonul mobil mai poate aștepta. De asemenea, Kwik recomandă ca atunci când ne trezim să facem o trecere în revista a lucrurilor și a activităților pe care le avem de făcut în ziua respectivă. Un exercițiu bun este să ne imaginăm deja la finalul zilei, când am reușit să facem tot ce ne-am propus. „Apoi mă gândesc la trei lucruri personale și trei lucruri profesionale care, dacă ar fi îndeplinite, mi-ar face ziua o victorie”, adaugă expertul.

2. Pauza de prânz este sfântă

Când mâncăm la prânz fără să lucrăm și fără să facem alte activități, activăm ceva ce se numește sistem parasimpatic, cunoscut și sub numele de sistem nervos pentru odihnă și digestie. Cealaltă parte a sistemului tău nervos, cea simpatică, este partea care stimulează răspunsul de luptă al creierului, o stare care nu este ideală când iei masa sau când te odihnești.

3. Citește ficțiune înainte de culcare

Jim Kwik spune că alege să citească ficțiune seara, înainte de a adormi pentru că este o modalitate foarte bună de a dobândi cunoștințe prin intermediul imaginației. Când citești ficțiune, îți îmbunătățești coeficientul emoțional și îți dezvolți și o mai mare empatie. Pe de altă parte, când citești non-ficțiune, creierul tău învață și se antrenează prin intermediul informațiilor și nu a imaginației ca la lecturile de ficțiune.

Specialiștii arată că 25% din ceea ce noi numim longevitate are la bază obiceiurile de zi cu zi, deci genele moștenite din familie nu contează în totalitate. Prin urmare, nu există soluții rapide sau scurtături pentru a trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă, dar știința este clară cu privire câteva obiceiuri clare.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri