Prof. dr. Constanţa Ileana Ionescu, director la Grădinița Scufiţa Roşie din București a discutat în cadrul unui eveniment realizat de Edu Networks despre importanța dezvoltării literației încă din primii ani de viață, adică de la grădiniță. Literația înseamnă practic capacitatea de citi și de a înțelege un text, un mesaj de orice natură pentru a te putea descurca la școală, în viața de zi cu zi și, ulterior, la locul de muncă. La grădiniță, copiii nu învață să citească și să scrie, dar pot deprinde în acest spațiu competențele necesare pentru a putea înțelege prin joc și prin povești ce se întâmplă în jurul lor.

„Toată lumea are impresia că cei mici vin la grădinița să se joace, dar ei trebuie să deprindă anumite competențe pentru ca mai apoi acestea să fie preluate și îmbunătățite de învățători mai departe. Reușim la grădiniță, cu ajutorul poveștilor să-i facem pe copii să înțeleagă. Copiii de la grădinița nu citesc ca școlarii.

Nimeni nu-și pune întrebarea de ce la final de clasa a II- a nu parcurg niște itemi până la capăt (n.red. la examenele de la Evaluarea de clasa a II-a). Pentru că nu se pune accent pe educația preșcolarilor.

80% din creierul unui copil se dezvolta în primii cinci ani de viața. Dacă atunci nu reușim sa îl facem să se exprime, să fie o voce publică, să-și exprime sentimentele, atunci acest lucru nu se va întâmpla nici mai departe”, a declarat prof. dr. Constanţa Ileana Ionescu, director la Grădinița Scufiţa Roşie din Sectorul 4, din București.

Literația la grădiniță se rezumă și la pronunția corectă a cuvintelor, aspect pe care educatorii trebuie să-l aibă în vedere și să fie atenți la fiecare copil. O educatoare îl va face pe copil să participe prin joc la învățare, fără să simtă că învață.

„Jocul și povestea trebuie utilizate până la clasa a VI-a. Învățăm multe lucruri jucându-ne, până și partenerul de viață îl înțelegi prin joc. E o adevărată măestrie să transformi jocul în învățare. Toată lumea la noi citește copiilor, de la paznic, femeie de serviciu, toți citesc copiilor și toți se joacă cu ei.

Nu facem scrisul și cititul în grădiniță, abia după clasa pregatitoare. Iar părinții trebui să înțeleagă cel mai mult asta, pentru că ei vin cu presiuni foarte mari”, a mai spus cadrul didactic.

La 19 ani, Ileana Ionescu absolvea un liceu pedagogic. A predat puțin, după ce și-a luat o catedraă foarte apraope de casă, în București. Mai târziu a renunțat la a fi dascăl și a absolvit o universitate de științe economice. A mai urmat apoi cursuri de management, comunicare și a absolvit și un program de MBA. Nouă ani din viață și- i-a petrecut într-o multinațională. De când a devenit mamă, și-a dat seama că și-ar dori ca viața sa să ia o altă întorsătură, când a decis să reintre în învățământ. A dat un examen de titularizare și așa așa a ajuns să lucreze din nou cu cei mici.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri