Dupa zece ani de avocatura, cinci ani de business in SUA si multe nopti nedormite, Dan Prediger a decis sa investeasca intr-o afacere complet noua pentru backgroundul sau profesional, dar si pentru mediul educational din Romania. In termeni foarte simpli, Karin’s Kids Academy poate fi descrisa ca gradinita care iti pregateste copilul pentru viata. Insa, in spatele acestui slogan stau multe studii, un sistem complex, cadre didactice profesioniste si o investitie ce a depasit 5 milioane de euro.

Dan Prediger, Florentin Oprea si Andreea Dumitru au deschis in septembrie 2017 Karin’s Kids Academy Baneasa, dupa o investitie de 4,8 milioane de euro, la care s-au adaugat si banii adusi de acasa in lunile ce au urmat pentru sustinerea afacerii. Noul concept promoveaza un sistem educativ centrat pe stimularea si dezvoltarea inteligentelor multiple prin educatie outdoor. Scolile si gradinitele private au luat avant puternic in ultimii ani, in special in mediul urban dezvoltat, fiind o alternativa atractiva pentru familiile cu venituri peste medie, in cautare de educatie de calitate pentru copii. Insa, pe langa un business pe o piata in plina expansiune, acest concept unic in Europa isi propune sa demonstreze cat de importanta este dezvoltarea multiplelor tipuri de inteligenta ale copilului, pentru viata sa de adult, dar si sa demonteze o serie de mituri ale parentingului modern, promovate tot mai intens in spatiul public.

Dan Prediger, unul dintre proprietarii Karin’s Kids Academy, a explicat pe larg cum functioneaza acest sistem educativ, ce provocari intampina un astfel de business in Romania, dar si ce planuri au pe viitor.

Daca nu as fi facut putina documentare inainte de interviu, as fi pariat ca Dan Prediger este un dascal dedicat si pasionat de meseria lui, genul acela de profesor care vorbeste despre copii cu ochii sclipind de entuziasm si cu o efervescenta greu de exprimat doar in cuvinte. Asa a inceput discutia noastra – vorbind despre copiii de la gradinita, despre bucuriile pe care i le ofera. Nu am anticipat aceasta nuanta a discutiei noastre, stiind ca ma voi intalni cu un fost avocat de top si om de afaceri de sucess in SUA, in telecomunicatii.

Pasiunea lui Dan pentru educatie isi are originile in copilarie, datorita mamei sale – profesoara de germana. Primul business in zona de educatie a fost in 2010, in primul sediu al actualei gradinite. Insa, aventura care a culminat cu actualul concept al Karin’s Kids Academy a inceput in 2014. Cum a inceput totul?

“Am vrut sa cream un loc in care sa pregatim copiii pentru viata de adult. In Romania a fost o perioada lunga in care partea de parenting a mers intr-o directive gresita. Vorbeau pe acest subiect persoane neavizate, fara studii psihologice, doar din experientele lor din copilarie. Vedeam la gradinita noastra parinti care vorbeau despre armonie, fericire, despre diversi termeni auziti la conferintele de profil. Un exemplu este legat de cuvantul NU – era la moda intr-o perioada sa nu ii spunem NU copilului. Totul e de suprafata, e fals si copilul simte. La varsta de 9 ani, fata mea m-a intrebat cu ce ajutam noi in viata copiii care vin la gradinita noastra. Atunci am realizat ca noua generatie are o gandire mult mai practica si pe termen lung si am inceput sa ne gandim cum putem sa ii pregatim pentru ce au nevoie in viata de adulti”, a exlicat Dan Prediger.

Pe hartie, ideile s-au conturat repede si frumos: inteligenta emotionala (curaj, incredere in sine, invingerea temei de schimbari sau de esec), inteligenta interpersonala, gandire logica, critica, analista si creativitate. Pe cat de simplu suna in teorie, pe atat de mari erau provocarile de a crea spatiul in care sa poata fi dezvoltate toate aceste abilitati.

“Inainte sa proiectam interiorul si exteriorul, am citit cele mai mari studii de specialitate din SUA. Am gasit, in doua dintre ele, recomandari despre cum trebuie amenajata o gradinita pentru a putea dezvolta toate aceste abilitati copiilor. Din verificarile noastre, suntem singura gradinita din Europa care bifeaza toate elementele necesare: padure, rau, cascada, pestera, gradina, casa in copac, casa in pamant, nisip si toate celelalte. Am ajuns la 24 de activitati diferite si fiecare dintre acestea dezvolta o serie de abilitati. A durat aproximativ un an sa definitivam acest concept aproape perfect – nu este pe deplin perfect pentru ca intotdeauna exista loc de mai bine”, a explicat Dan.

Provocarile unui business in educatie. Altfel de educatie

Pe masura ce conceptul prindea contur, au aparut si provocarile de natura umana: personalul si parintii. Pe de o parte, educatorii din Romania sunt obisnuiti cu un anumit sistem si ritm. Pe de alta parte, parintii tot mai preocupati sa mearga la evenimente de profil sau sa citeasca si care au senzatia ca le stiu pe toate. Astfel ca se ajunge, inevitabil, la un cerc vicios clasic: parintii critica profesorii ca sunt slab pregatiti si profesorii critica parintii ca isi cresc copiii in maniere gresite.

Experienta lui Dan Prediger in avocatura si business l-a ajutat sa priveasca in ansamblu toata ecuatia, sa analizeze clar fiecare problema si sa gaseasca solutii.

Astfel, una dintre necesitatile conceptului de educatie care se contura pentru Karin’s Kids a fost legata de personal: gradinita are 3 educatori la fiecare grupa de 16-19 copii, plus ingrijitori. In acest fel, educatoarele sunt odihnite, vesele si incantate de ce fac si copiii beneficiaza de atentie permanenta si diferentiata, in functie de nevoi.

Un alt aspect important si rar intalnit in mediul educational, inclusiv la privat, este legat de feedbackul acordat de parinti.

“Am realizat ca educatoarele au nevoie sa nu fie in contact direct cu parintele. Este normal sa se faca mici greseli, mai ales ca in fiecare zi invatam si ne adaptam copiilor. Pe noi ne-a preocupat sa evitam ca parintele sa transmita feedbackul negativ direct educatorului, asa ca exista un coordonator pe fiecare nivel de varsta, care preia reprosurile parintilor, le verifica pe camerele de supraveghere si apoi le discuta cu educatorul. De multe ori, evitam chiar sa transmitem direct aceste lucruri, ci incercam sa le corectam prin diverse traininguri. Aceste lucruri ne-au ajutat sa avem un personal dedicat si sa dezvoltam impreuna toate programele gandite initial”, explica Dan Prediger.

Cum sunt impartite activitatile si cat costa

Sistemul educational derulat la Karin’s Kids Academy se imparte in 3 prioritati:

  • Prima faza, aplicata la grupa baby si grupa mica, vizeaza dezvoltarea inteligentei emotionale: incredere, implicare, eliminarea fricii de esec – prin activitati usor de facut, care dezvolta increderea ca poate reusi singur.
  • A doua faza este dezvoltarea abilitatii de a lucra in echipa, de a avea incredere in ceilalti copii: prin activitati mai complicate, in care copilul cere ajutorul colegilor, invatand astfel sa asculte si sa dezvolte proiecte comune.
  • A treia etapa se refera la constientizarea importantei informatiilor si placerii de a invata – prin activitati complexe, divizate in altele mai usoare, pe care copilul le discuta cu educatorul, acumuleaza informatii importante si realizeaza cat de mult conteaza sa inveti.

Ca toate aceste lucruri sa se intample, fiecare copil trebuie mentinut permanent conectat in activitate, iar acest lucru se intampla doar daca activitatile sunt in sfera copilului de interes si nu sunt prea complicate.

“La cea mai mare parte a gradinitelor, unde cadrele didactice nu au timp sa pregateasca materiale si activitati, se mizeaza pe lucrurile simple. Copilul invata cifrele, animalele, o poezie si toata lumea e fericita. Pe termen lung, insa, este zero. La noi copilul invata sa isi faca prieteni, sa analizeze, sa isi spuna punctul de vedere, sa vina cu solutii si idei”.

La Karin’s Kids Academy sunt inscrisi, in acest moment, peste 120 de copii, lista de asteptare fiind de peste 50 de copii. Gradinita are 8 grupe iar taxele de scolarizare difera in functie de orar: 700 de euro pentru program pana la ora 13.00, 800 de euro pentru program pana la ora 17.00 si 900 de euro pentru programul lung, pana la ora 19.00.

Gradinita este in padurea Baneasa, fiind intinsa pe 10.000 mp. Intre lunile aprilie si octombrie, in functie de vreme, activitatile educative si joaca se deruleaza afara, in spatiile amenajate. Incepand cu luna noiembrie, parte dintre activitati se muta in interior si raman in aer liber doar cele care nu implica lucrul activ cu mainile.

Ce planuri au proprietarii Karin’s Kids Academy

In scenariul optimist si pe termen lung, Karin’s Kinds Academy va deschide scoala, liceu si chiar facultate. Insa nu este un plan realist si pe termen scurt.

“Nu vom putea face acest lucru foarte repede. Ca sa deschizi o scoala, trebuie sa iei in calcul foarte multe lucruri. Personalul didactic foarte bine pregatit nu o sa plece de la scolile de stat, de la program lejer, salarii buni si venituri crescute cu meditatii. Pana o sa deschidem scoala, vrem sa demonstram ca tot ce povestim noi acum se intampla in realitate, vrem sa atragem cadrele didactice si le castigam increderea”, a explicat Dan.

L-am intrebat, in finalul conversatiei, daca ii lipseste avocatura sau experientele din business. Raspunsul este, de fapt, secretul succesului: “Nu regret nimic. Ma simt exceptional, imi plac copiii, imi place sinceritatea lor. In orice alt business, la sfarsitul zilei satisfactia este doar financiara. Insa aici este alt gen de satisfactie”, conchide Dan Prediger.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri