Ungaria în continuare nu poate accepta clauza care condiţionează bugetul şi fondul de recuperare după coronavirus ale Uniunii Europene de respectarea statului de drept, a declarat vineri premierul Viktor Orban, adăugând că cele două chestiuni ar trebuie abordate separat, notează Agerpres.

El a respins propunerea de a exista o declaraţie explicativă ataşată la reglementări, care a determinat un înalt oficial guvernamental polonez să declare joi că Varşovia ar putea accepta pachetul propus de UE.

Vicepremierul polonez Jaroslaw Gowin a spus Polonia ar putea fi dispusă să renunţe la vetoul faţă de pachetul financiar de 1.800 de miliarde de euro al UE dacă liderii UE acceptă o declaraţia explicativă în privinţa legăturii dintre fondurile UE şi statul de drept.

Totuşi, vineri, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Varşovia, Piotr Muller, a scris pe Twitter că poziţia Poloniei de a se opune condiţionării fondurilor UE de respectarea statului de drept rămâne neschimbată.

Ungaria şi Polonia blochează de săptămâni viitorul buget pe şapte ani al UE şi fondul de dezvoltare pentru perioada de după criza pandemică, împiedicând astfel ca fondurile să ajungă la statele membre, unele având mare nevoie de bani în contextul crizei economice.

"Pentru noi, această soluţie, de a ataşa o declaraţie ca un bileţel lipit de o bucată de hârtie pentru a-ţi aminti de ceva, nu va funcţiona", a spus vineri Viktor Orban la postul public de radio. "Ungaria insistă în continuare ca cele două lucruri să fie separate", a adăugat el.

Budapesta şi Varşovia, care au fost criticate în ultimii ani la Bruxelles pentru ceea ce se consideră a fi o diminuare a standardelor democratice, au afirmat că vor acţiona şi vor vota împreună în privinţa chestiunii statului de drept, iar Orban a precizat că va respecta această înţelegere.

El a mai spus că nu e nicio grabă să se ajungă în acest an la un acord privind bugetul UE, adăugând că dacă UE nu va avea o înţelegere până în ianuarie, atunci va avea una mai târziu.

"Lăsaţi neschimbat statu-quoul şi totul va merge simplu şi rapid", a declarat Viktor Orban.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri