Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a stârnit și el, ca multe alte aspecte din România, o serie de controverse. Prezentarea unui asemenea proiect în fața Uniunii Europene, unde sunt în joc bani frumoși, cum ar spune românul, a fost o adevărată provocare pentru elita politică românească. Ei bine, suntem la un pas de reușită și suntem încărcați de entuziasm când auzim de aproximativ 30 de miliarde de euro. Dar ce vom face cu banii? Medicul cercetător Octavian Jurma speră ca liderii politici să știe să prețuiască suma, deoarece fiind bani de căpătat, românii riscă să îi folosească în scopuri derizorii.

Octavian Jurma vorbește cu entuziasm depre România când vine vorba de resursa umană pe care țara noastră o deține, o resursă umană care, din păcate, nu este valorificată și alege să treacă granițele, de cele mai multe ori.

PNRR-ul ar putea fi șansa României de a se redresa (că tot vorbim despre redresare și reziliență) și de a folosi acea resursă în a construi spitale, școli sau drumuri.

”În PNRR este vorba despre bani de căpătat, ceea ce ai noștri nu prea știu să prețuiască. Singura noastră speranță este Uniunea Europeană, care va verifica la virgulă fiecare realizare din proiect și va cere justificări pentru ceea ce lipsește. Nu vor avea ai noștri pe unde să scoată cămașa. Dacă greșesc, trebuie să dea banii înapoi”, a comentat Jurma, într-un interviu wall-street.ro.

Medicul mai spune că dacă PNRR nu se materializează va fi eșecul monumental al politicii din România.

”Cu bani europeni se pot face lucruri frumoase și sunt realizate destule în țara asta, dar nu suficiente. Noi vrem spitale, dar nici măcar nu am săpat o groapă în acest sens. Până și cei din vremea comunismului se făceau că muncesc, mai deschideau un șantier, mai aduceau niște unelte”, a adăugat medicul.

În acest context, Jurma crede că vizita premierului Cîțu la Bruxelles nu este o coincidență, acesta din urmă încercând să afle care sunt așteptările Comisiei și ce vrea aceasta să audă.

”Sunt prea multe interese când e vorba de bani. Acolo unde apar banii, se coalizează mulți, în ciuda orientărilor politice”, a conchis Jurma.

Planul Național de Redresare și Reziliență propus de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a fost adoptat, la data de 7 aprilie, de Guvernul României, în a doua lectură, odată cu Memorandumul care mandatează MIPE pentru a desfășura negocierile pe document cu Comisia Europeană.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri