Epidemia de coronavirus și închiderea fabricilor din China a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește riscul lanțurilor de aprovizionare globală. În acest context, mai multe companii și-au relocat sau se gândesc să își mute activitatea de acolo, iar țările Europei Centrale și de Est sunt o bună variantă în acest sens. În opinia E.S. Dra. Teresa Macedo (foto), ambasadoarea Portugaliei la București, România are toate șansele să devină una dintre țările favorite în care companii internaționale de renume ar putea să își mute operațiunile.

„Potrivit investitorilor portughezi, atuurile României sunt forța de muncă mai ieftină decât în țările din vestul Europei, disponibilitatea de forță de muncă, dar și calitatea angajaților”, a declarat ambasadoarea, într-un interviu acordat wall-street.ro.

Un alt plus al României în relația cu investitorii străini este faptul că “se uită spre Vest”.

Dacă înainte asociam România cu Ceaușescu, acum este văzută ca o țară europeană care se uită mereu spre Vest și care face eforturi să renunțe la vechile obiceiuri.

- E.S. Dra. Teresa Macedo -

Portugalia este un partener important al României, atât în ceea ce priveşte comerţul (în intervalul 2015-2019, schimburile comerciale au fost în continuă creștere), cât şi investiţiile străine directe, iar experienţa sa în domeniul energiei regenerabile, digitalizării, infrastructurii și absorbţiei de fonduri structurale europene, constituie factori care pot impulsiona și mai mult relaţiile economice dintre cele două țări.

“Majoritatea investițiilor portugheze din România se concentrează pe agricultură, energie regenerabilă, piese pentru mașini, industria aerospațială, consultanță și inginerie”, explică diplomatul portughez.

EDPR este al treilea cel mai mare investitor în energia verde din România și una dintre cele mai importante investiții portugheze de pe piață locală, cu operaţiuni locale din 2008 şi cu un portofoliu de proiecte de 521 MW, concentrat mai ales pe zona de energie eoliană. Mai mult, EDPR este singurul investitor în regenerabile care a dezvoltat şi unităţi de stocare a energiei în două dintre proiectele sale.

Lider mondial în sectorul energiei din surse regenerabile, EDP Renewables a raportat un profit net de 556 de milioane de euro la sfârșitul anului 2020, față de 475 de milioane de euro în 2019. La sfârșitul anului 2020, compania gestiona un portofoliu de active operaționale cu o capacitate totală de 12,2 GW, din care 11,5 GW în active proprii și 669 MW în participare la capital (în Spania, Portugalia, SUA și offshore). În România funcționează unitățile însumând cea mai mare capacitate instalată a grupului, cu excepția peninsulei iberice.

O altă investiție portugheză importantă este Martifer, grup care desfășoară activități în domeniul agricol, construcții și producție de energie. Astfel, în anul 2007, grupul a deschis o fabrică de ulei vegetal la Lehliu în urma unei investiții de 93 de milioane de euro. Martifer este și unul dintre cei mai mari producători de biocombustibil din România.

Una dintre cele mai noi investiții portugheze din România este SIBS (Sociedade Interbancária De Serviços), care a cumpărat, în septembrie 2020, operațiunile procesatorului german de plăţi electronice Wirecard, aflat în insolvenţă.

SIBS este un procesator portughez de plăţi cu activitate în ţări precum Algeria, Angola, Malta, Nigeria, Polonia, Portugalia, Kazahstan sau Luxemburg, care procesează circa 3 miliarde de tranzacţii anual. SIBS este deţinut de mai multe bănci din Portugalia şi administrează reţeaua de ATM-uri Multibanco.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri