România ar putea beneficia de fonduri europene în valoare de aproape un miliard de euro pentru realizarea de proiecte privind producerea, transportul şi utilizarea de hidrogen, a declarat Corina Atanasiu, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), într-o conferinţă de profil.

"Avem două linii foarte importante de finanţare pentru a promova hidrogenul ca sursă verde şi un vector de tranziţie către o economie mai curată", a spus ea.

Este vorba, în primul rând, de fonduri de coeziune estimate la 236 de milioane de euro pentru perioada 2021 - 2027.

"Aceasta prin creşterea capacităţii sistemului naţional de transport al gazelor pentru a fi extins şi adaptat utilizării de hidrogen în amestec cu gazul. Totodată, fondurile pot fi utilizate şi pentru creşterea capacităţii reţelei de distribuţie a gazelor, în acelaşi sens. Deocamdată acest program este doar în formă de draft, dar aduce o contribuţie la obiectivele următorului exerciţiu bugetar, adică o economie mai verde, fără emisii, economie circulară, adaptare la schimbările climatice", a spus Atanasiu.

Potenţialii beneficiari ai acestei linii de finanţare vor fi Transgaz şi operatorii reţelelor de distribuţie. Totodată, România poate beneficia de 713 miliarde de euro pentru hidrogen prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, transmite Agerpres.

"Este vorba despre Pilonul I, care se referă la tranziţia verde. Banii din acest fond ar putea merge către dezvoltarea infrastructurii de gaz în combinaţie cu hidrogen, precum şi realizarea de proiecte integrate demonstrative în sectorul hidrogenului verde, pentru cercetarea şi dezvoltarea sectorului, proiecte care integrează vertical mai multe industrii, pentru a ajunge la un grad mare de decarbonizare cu ajutorul hidrogenului", a arătat oficialul ministerial, în conferinţa "România-Olanda, oportunităţi de colaborare în domeniul hidrogenului".

Comisia Europeană ar putea aproba la începutul toamnei Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României, iar în acel moment ţara va primi prima tranşă de 13% din sumă, după cum a anunţat săptămâna trecută Marius Vasiliu, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri