În Europa trebuie adoptată o "abordare comună" pentru a tempera creşterea preţurilor energiei, au cerut Franţa, Grecia, Republica Cehă, Spania şi România, în contextul în care tarifele au crescut puternic în ultimele luni, notează AFP, preluată de Agerpres.

În faţa creşterilor "considerabile" ale preţurilor la gaz şi energie, ţările europene trebuie să stabilească un "set de instrumente de reglementare" pentru a coordona răspunsurile naţionale, au solicitat aceste cinci ţări într-un comunicat.

Miniştrii economiei şi finanţelor din zona euro s-au întâlnit la Luxemburg pentru a discuta în special despre această explozie a preţurilor.
Citește și De ce au explodat prețurile la energie și ce măsuri de avarie adoptă statele UE
"Piaţa gazului trebuie să fie analizată pentru a înţelege de ce contractele actuale s-au dovedit insuficiente. Ar trebui să stabilim reguli comune privind stocarea gazului pentru a nivela şi atenua creşterea preţurilor", au subliniat miniştrii.

În ceea ce priveşte energia electrică, "trebuie să reformăm piaţa angro", au reclamat ei. "Trebuie îmbunătăţită pentru a face o legătură mai bună între preţul plătit de consumatori şi costul mediu de producţie a energiei electrice în fiecare mix naţional", potrivit documentului.

Ţările UE ar trebui, de asemenea, să se concentreze pe diversificarea aprovizionării lor cu energie şi pe "reducerea dependenţei europene de ţările exportatoare de gaz cât mai curând posibil", au subliniat cei cinci miniştri.

Bruxelles a anunţat la 22 septembrie că este pregătit să valideze "măsuri temporare" ale statelor Uniunii Europene în faţa creşterii puternice a preţurilor. Comisia urmează să publice în zilele următoare un ghid propunând acţiuni care trebuie întreprinse în faţa acestei situaţii.

Acest subiect va fi, de asemenea, abordat în cadrul unui summit al şefilor de stat sau de guvern din UE la 21 şi 22 octombrie.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri