Preşedintele Senatului, liderul liberal Florin Cîţu, a declarat miercuri, înainte de şedinţa coaliţiei, că nu înţelege de ce statul român trebuie să "penalizeze" cu o taxă companiile multinaţionale, în condiţiile în care acestea au plătit în avans la bugetul de stat în condiţii de criză, "când economia a fost închisă".

"Ştiţi foarte bine că există o directivă care va creşte impozitarea companiilor în toată lumea la 15%, o directivă care cred că va fi din 2023. Ceea ce nu văd eu, şi aici e vorba de principiu, în perioada aceasta de criză 2020-2021, să ştiţi că aceste companii pe care noi astăzi vrem să le penalizăm prin această taxă au plătit şi în avans în aprilie 2020, pentru a avea noi bani la buget, când economia a fost închisă. Nu au fost alte companii, nu a venit nimeni cu bani de acasă (...) şi au fost companii multinaţionale, aceste companii care au plătit bani în avans la buget tocmai pentru a avea bani să plătim pensii şi salarii. Eu cred că nu este un comportament normal din partea statului român să vină astăzi să penalizeze aceste companii pentru că nu am înţeles de ce. Care ar fi destinaţia acestor surse şi de ce ar trebui să facem acest lucru acum. Aştept în continuare explicaţii, vedem, discutăm cu mediul de afaceri. Cel mai bine aşa ar trebui făcute lucrurile, să discutăm cu mediul de afaceri şi să ştiţi că mediul de afaceri este înţelegător (...), lucrurile se pot face, dar trebuie să discuţi cu cei pe care vrei să-i penalizezi", a precizat Cîţu, la Palatul Parlamentului.

Consiliul Investitorilor Străini, despre taxa de solidaritate: Penalizează companiile care se conformează fiscal

Introducerea taxei de solidaritate penalizează exact acele categorii de companii care se conformează fiscal şi care au reuşit să performeze în condiţiile sanitare restrictive, se menţionează într-un comunicat remis de Consiliul Investitorilor Străini (FIC).

"Introducerea unor taxe în mod intempestiv, deşi nu este un caz singular, fără o analiză atât a impactului direct, dar şi comparativ cu compatibilitatea legislaţiei europene şi a posibilelor reacţii subsecvente, în loc să stimuleze economia astfel încât să genereze venituri în plus la buget, penalizează exact acele segmente de companii care se conformează şi au reuşit să performeze în condiţiile sanitare restrictive", se menţionează în comunicatul citat.

Organizaţia atrage atenţia că introducerea taxei de solidaritate ar încetini creşterea economiei.

"FIC îşi exprimă îngrijorarea faţă de posibila introducere a unor noi taxe, precum cea de solidaritate, fiind o axiomă că în perioade de criză nu trebuie aplicate taxe mai mari pentru că ar frâna creşterea economiei care se află într-o perioadă de recuperare a pierderilor cauzate de pandemie", se precizează în comunicat.

Consiliul Investitorilor Străini consideră că, de cele mai multe ori, luarea unor astfel de decizii fără o consultare reală cu mediul de afaceri, fără un dialog transparent şi o perioadă rezonabilă de ajustare nu va avea efectul scontat, iar impactul negativ în imaginea României e foarte greu de recâştigat.

FIC apreciază că provocările bugetare ale Guvernului nu trebuie să oblige marile companii, cele care deja contribuie cel mai mult la bugetul de stat, la eforturi financiare suplimentare.

"Ca în fiecare an elaborarea bugetului ne găseşte nepregătiţi, fără reforme implementate şi în faţa aceleiaşi dileme, veniturile sunt prea mici pentru cheltuielile care cresc constant în ciuda faptului că nicio investiţie notabilă nu a fost planificată sau realizată. Considerăm că provocările bugetare pot fi rezolvate printr-o serie de măsuri care nu presupun un efort financiar suplimentar de la companiile mari care contribuie deja cel mai mult la bugetul de stat şi pentru care colectarea TVA este cea mai ridicată, dintre care amintim posibilitatea creşterii veniturilor bugetare prin intermediul mecanismelor de creştere a conformării voluntare, precum şi îmbunătăţirea colectării prin intermediul digitalizării ANAF", se menţionează în comunicatul FIC.

Consiliul Investitorilor Străini exprimă îngrijorarea membrilor săi cu privire la lipsa de transparenţă şi de dialog în elaborarea unor posibile schimbări importante în legislaţia fiscală, notează organizaţia.

"La începutul toamnei, companiile membre ale Consiliului Investitorilor Străini erau încrezătoare în evoluţia pozitivă a economiei şi în gestionarea situaţiei pandemice, dar în ultimele 2 luni încrederea s-a deteriorat rapid, iar elementele de stabilitate se dovedesc erodate de decizii luate fără o perspectivă economică sustenabilă. FIC a sesizat posibilele viitoare presiuni asupra bugetului şi a sugerat unele măsuri de redresare şi stimulare a economiei, cum ar fi încurajarea investiţiilor străine prin crearea şi implementarea unei viziuni prin care România să atragă investiţii cu valoare adăugată ridicată şi atragerea fondurilor europene disponibile pentru România atât prin PNRR, cât şi prin cadrul financiar multianual", se precizează în comunicat.

Totodată, organizaţia patronală solicită autorităţilor să asigure predictibilitatea sistemului fiscal, pentru consolidarea sentimentului de încredere a investitorilor străini.

"Sentimentul de încredere al membrilor noştri în ultimul an a avut un trend pozitiv, în ciuda contextului sanitar şi restricţiilor în vigoare, tocmai pentru că a existat transparenţă şi predictibilitate asupra reglementărilor fiscale. De aceea, FIC consideră că stabilitatea sistemului fiscal, predictibilitatea, dar mai ales consultarea publică şi o analiză atentă a impactului deciziilor ce urmează a fi luate în acest domeniu vor putea crea un mediu economic care să stimuleze creşterea în mod sustenabil", se menţionează în comunicat.

Consiliul Investitorilor Străini include aproximativ 120 de investitori cu capital străin din România, companii cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din Produsul Intern Brut şi care au o contribuţie semnificativă la bugetul de stat. În cei peste 20 ani de la înfiinţarea organizaţiei, companiile membre FIC au susţinut întotdeauna importanţa dialogului între comunitatea de afaceri şi autorităţi.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri