Deputatul USR Cristina Prună susţine că România ar fi devenit exportator net de energie dacă ar fi funcţionat Centrala de la Iernut, menţionând că aceasta "stă să adune praf, în condiţiile în care este finalizată în proporţie de 90%".

Prună, vicepreşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, a afirmat că importul net de energie electrică în perioada ianuarie - octombrie 2021 a fost de 1,43 TWh, conform datelor ANRE, iar funcţionarea Centralei de la Iernut în aceeaşi perioadă ar fi însemnat o producţie de cel puţin 2 TWh, scrie Agerpres.

"Compania de stat Romgaz, aflată în portofoliul Ministerului Energiei, are bugetat pentru anul 2022 viramente către statul român din impozite de 7,4 miliarde de lei. Vorbim de peste 1 miliard de euro încasat de statul român prin supra-impozitare. În acelaşi timp, această companie nu este în stare să finalizeze o investiţie aproape gata. Vorbim despre Centrala de la Iernut care stă să adune praf în condiţiile în care este finalizată în proporţie de 90%. Dacă acest proiect ar fi fost dus la capăt, aşa cum era prevăzut, România era exportator net de energie", a explicat Cristina Prună, potrivit unui comunicat al USR.

Potrivit deputatului USR, ministrul Energiei a minţit că această centrală va fi finalizată până la sfârşitul anului.

"Mulţi vorbesc de independenţa energetică a României, dar nu fac nimic. Ministrul Energiei ne-a minţit în aprilie 2021 că centrala va fi finalizată 'până la sfârşitul anului'. În ianuarie anul acesta a anunţat un nou termen 'finalul anului 2022'. Câte minciuni mai trebuie spuse şi câţi români mai trebuie să înfrunte explozia facturilor la energie până când noua centrală pe gaz de la Iernut va fi gata?", a completat Prună.

USR a depus la Camera Deputaţilor o moţiune simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, care va fi dezbătută şi votată săptămâna viitoare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri