Proiectul noii legi offshore, care reglementează exploatare gazelor din Marea Neagră, a fost depus în Parlament. Cristina Prună, deputat USR, precizează că banii rezultați în urma exploatării gazelor trebuie să ajungă la pensiile românilor.

”Trebuie să pregătim de pe acum tranziția energetică către surse alternative de energie curată, iar banii de pe urma exploatărilor de gaze offshore sunt oportunitatea realizării acestei tranziții. Valorificarea superioară a gazului în România este soluția corectă. USR va depune un amendament prin care banii să ajungă în pensiile românilor, respectiv în pilonul 2. De acolo fondurile de pensii vor investi cu prioritate în industria energetică și industria chimică pentru ca fermierii români să aibă acces la îngrăsăminte la un preț corect”, a scris Prună, într-o postare pe Facebook.

Potrivit acesteia, Pactul Verde European ne oferă coordonatele în ceea ce privește investițiile în energie: investiții în eficiență energetică, în surse de energie regenerabilă, electrificare sau în producția de hidrogen.

”Nu putem să îngropăm banii în pământ în rețele de distribuție prin care să nu treacă gaz. Sau, și mai rău, în așa zise investiții precum PNDL sau studii de fezabilitate pentru proiecte pe hârtie”, insistă Prună.

Câți bani revin statului din legea offshore?

Cristina Prună a încercat să explice legea, astfel încât să înțelegem câți bani revin statului din această înțelegere.

”În primul rând trebuie spus foarte clar: 60% din 0 tot 0 rămâne. Este important câți bani revin statului, iar pentru a determina corect acest lucru Ministerul Finanțelor și Ministerul Energiei trebuie să vină cu scenariile pe care s-au bazat pentru ca liderii coaliției să vehiculeze aceste cifre. Impozitarea se face în funcție de prețurile practicate la vânzarea gazelor”, a explicat aceasta.

Prună menționează că avem un nivel al prețurilor care poate evolua până peste 4 ani când va începe exploatarea.

”De asemenea, e important să știm și prognoze în ceea ce privește evoluția producției, la începutul exploatării, pe vârf și în perioada de declin. Așadar, Guvernul trebuie să prezinte aceste lucruri în Parlament. Dar cel mai important lucru îl reprezintă modul în care banii din redevențe și impozite ajunși la buget vor fi folosiți. Conform legii depuse acești bani se vor duce cu prioritate în rețelele de distribuție de gaz și către orice altceva prin decizie a Guvernului”, mai notează Prună.

Sursa foto: Cristina Prună/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri