Uniunea Europeană se concentrează asupra unui plan de plafonare a profiturilor companiilor energetice și de direcționare a banilor către consumatori, în timp ce se apropie de raționalizarea energiei în încercarea de a domoli criza. De asemenea, potrivit documentului care ar urma să fie prezentat de șefa Comisiei, consultat de Bloomberg, țările membre ar trebui să își reducă consumul net lunar de electricitate cu cel puţin 10% şi cu 5% în orele de vârf, notează Digi24.

UE dorește să limiteze veniturile obținute de producătorii de energie cu costuri mai mici, să introducă o taxă pe profiturile excedentare ale companiilor producătoare de combustibili fosili și să introducă o reducere obligatorie a consumului. Planurile președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, trebuie să fie finalizate și, în cele din urmă, aprobate de statele membre, existând diviziuni profunde în ceea ce privește modul de abordare a crizei, notează Bloomberg. Deja cea mai controversată idee - limitarea prețului la gazul rusesc importat - a fost amânată pentru mai multe discuții.

Provocarea va consta în găsirea unei soluții la nivelul UE care să se potrivească fiecăruia dintre statele membre, cu sursele lor diferite de energie, bogăție și putere industrială.

Propunerile sunt următoarele:

  • Plafonarea veniturilor din producția de energie ale companiilor din domeniul energiei regenerabile și nucleare la 180 de euro pe megawatt oră.
  • O taxă temporară pentru companiile din industria petrolieră, a gazelor, a cărbunelui și a rafinăriilor de cel puțin 33% din profiturile lor suplimentare. Bazată pe profiturile înainte de impozitare din anul fiscal 2022 care sunt cu peste 20% mai mari decât media celor trei ani începând cu 2019. Este excepțională și temporară și depinde de statele membre să o aplice.
  • Un obiectiv de reducere a consumului global cu 10% și un obiectiv obligatoriu de reducere a cererii în timpul orelor de vârf selectate cu 5%.

Acțiunile producătorilor de petrol TotalEnergies SE și Repsol SA au scăzut marți. Însă acțiunile companiilor de utilități au crescut ca urmare a acestei știri, indicele Stoxx 600 Utilities urcând cu 0,4%. John Musk, analist la RBC, a declarat că plafonul a fost încă "mult peste ceea ce companiile ar fi putut planifica înainte de Ucraina", iar măsurile "nu vor descuraja viitoarele investiții în regenerabile".

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri