Războiul din Ucraina a avut ca rezultat un șoc pe partea de ofertă, în special pe piața materiilor prime energetice. Acest lucru s-a tradus într-o creștere drastică a prețurilor la gaze și la energie în general. O analiză XTB Polonia arată care sunt industriile care o să aibă cel mai mult de câștigat la finalul războiului.

Șocul ofertei a declanșat și un boom temporar al acțiunilor companiilor legate de sectorul minier și de producția de utilaje miniere. Se pare că aceste sectoare sunt cele mai expuse marcării de profit, în cazul în care situația dintre Ucraina și Rusia se stabilizează, se arată în analiză.

Pe de altă parte, cei mai mari beneficiari ai unei posibile păci pot fi, în primul rând sectorul bancar, care este deosebit de sensibil la orice tulburare globală, împreună cu companiile miniere și agricole care operează în Ucraina.

În plus, normalizarea prețurilor materiilor prime energetice poate reduce presiunea inflaționistă, ceea ce, la rândul său, poate permite băncilor centrale să înceapă un ciclu de reduceri ale ratelor de dobânzii. Acest fapt poate constitui un impuls semnificativ de creștere pentru indicii bursieri europeni.

Rapoartele optimiste de pe front au provocat euforia în rândul investitorilor

Niciuna dintre părțile conflictului nu a putut obține un avantaj semnificativ față de adversar, ceea ce a dus, la rândul său, la stagnarea pe principalele burse europene.

Mai mult, încercările ulterioare de șantaj energetic din partea Rusiei au dus la șocuri ale prețurilor materiilor prime energetice, în special gazele, care au intensificat și mai mult îngrijorările investitorilor cu privire la criza energetică și recesiunea din Germania, care este motorul economic al Europei.

Nu e de mirare atunci că rapoartele optimiste de pe front au provocat euforia în rândul investitorilor mânați de speranța că acest conflict armat se va putea termina înainte de venirea iernii.

Iarna, adică sezonul de încălzire, care îi permite lui Putin să folosească șantaj energetic și mai intens împotriva Europei pentru a ridica sancțiunile economice.

Citeste si:
Vasilescu (BNR): Inflaţia este o dezordine a preţurilor
Vasilescu (BNR): Inflaţia...

Bursa, din păcate, tinde să reacționeze exagerat, atât euforic, cât și depresiv.

Țările europene și încearcă să substituie gazele rusești

Cu toate acestea, merită să ne amintim ce anume, din punct de vedere militar, a provocat o asemenea euforie la începutul săptămânii.

Conflictul din Ucraina a dus la o oprire a producției în unele fabrici de îngrășăminte cu azot. În plus, impunerea de sancțiuni economice Rusiei a însemnat că Guvernul de la Kremlin a redus mai întâi semnificativ capacitatea de transfer de gaze, apoi a oprit complet transportul de gaze către Europa prin gazoductul Nord Stream 1.

Drept urmare, Germania și alte țări europene s-au confruntat cu o criză energetică, o posibilă raționalizare energetică și o potențială recesiune.

Ca răspuns, membrii UE, dar și SUA și Japonia au început să se concentreze pe diversificarea surselor potențiale de energie, privind mai favorabil spre energia nucleară, care a rămas oarecum controversată în ochii publicului. Acest lucru, la rândul său, a dus la creșterea prețurilor uraniului și a determinat creșterea evaluării companiilor din acest sector.

Citeste si:
Volodimir Zelenski avertizează asupra evoluției războiului:...
Volodimir Zelenski...

O lingură de gudron într-un butoi de miere

În ciuda numărului tot mai mare de declarații din presă care anunță încheierea iminentă a conflictului armat din Ucraina, se pare că ar trebui menținută totuși o doză de scepticism „sănătos” în acest sens. Progresele semnificative ale contraofensivei ucrainene pot provoca un efect de „urs rănit” în Rusia, care, fiind încolțită, poate fi și mai imprevizibilă.

Acesta, la rândul său, este un factor de risc serios și, dacă se concretizează, poate contribui la o corecție bruscă a acțiunilor europene. Într-un cuvânt, toți ne-am dori ca războiul să se încheie cât mai curând posibil, dar privind obiectiv, sfârșitul acestui conflict armat este încă departe.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri