Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că a făcut o nouă modificare la controversata Ordonanță 119/2022 privind energia ”pentru a veni în ajutorul celor din Republica Moldova”. Practic, producătorii de energie vor fi obligați să vândă țării vecine la un preț care este de 3 ori mai mic decât prețul actual de pe piața spot.

Virgil Popescu a anunțat modificarea pe Facebook, precizând că în Ordonanța 119 se introduce un articol nou. Acesta stipulează că ”Prin excepție de la prevederile art. VII, în situații excepționale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranței în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la prețul de referință prevăzut în Anexa nr. 2. Energia electrică vândută în aceste condiții acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova.”

Cum a fost stabilit prețul la care se vinde energie Moldovei

Prețul de referință din anexa 2 a Ordonanței este de 450 lei/MWh. Pe piața spot - practic singura unde la ora actuală se mai fac tranzacții cu energie în România, tocmai din cauza efectelor Ordonanței 119 – prețul este acum de peste 3 ori mai mare, conform datelor OPCOM (aproape 300 de dolari). Vezi AICI textul Ordonanței.

Cum a fost ales acest preț de referință? De fapt, Anexa 2 se referă la calculul contribuției la Fondul de Tranziție Energetică – de la un preț mai mare de 450 lei/MWh, producătorii sunt impozitați cu 100%. Altfel spus, nu este un preț de piață sau un preț mediu dintr-o anumită perioadă, ci un prag de impozitare.

De ce e nevoită Moldova să importe energie de la noi

Caracterul de urgență al acestei măsuri vine din faptul că Moldova importa aproximativ 30% din energie din Ucraina, la un preț foarte avantajos. Acest lucru nu mai este posibil din cauza ultimelor atacuri rusești, care au afectat infrastructura ucraineană.

Prin importurile de energie din Ucraina, guvernul de la Chișinău își reducea dependența de centrala de la Cuciurgan, aflată sub controlul separatiștilor transnistreni și care îi asigura Kremlinului o pârghie de controla. Centrala de la Cuciurgan furniza înainte 75% din energia electrică consumată în întreaga țara vecină și funcționa pe bază de gaz rusesc, furnizat de Gazprom.

Citește și: România poate exporta energie electrică către Moldova, care încă depinde de curentul produs în Transnistria

”Datorită deschiderii sufletești și a sprijinului călduros oferit de România pentru cetățenii noștri, știm că nu suntem singuri și avem un prieten pe care ne putem baza în situații de urgență maximă. Plecăciuni, România!”, a reacționat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, Andrei Spînu.

Hidroelectrica şi Energocom, compania desemnată de guvernul moldovean, au semnat deja un contract de furnizare pentru 100 MW. Furnizarea va începe în noaptea de joi spre vineri.

Cât de mic este prețul la care România vinde energie Moldovei

Moldova cumpăra energie de la Cuciurgan cu 60 de dolari/MWh, iar din Ucraina, cu 77 de dolari/MWh. Energia din România vine cu un preț de 450 de lei/MWh, adică 90 de dolari/MWh.

Potrivit datelor ANRE-ului din Moldova, consumatorii casnici din țara vecină plătesc între 30 și aproape 150 de dolari/MWh, în funcție de furnizor. În România, însă, cel mai mic preț plătit de consumatorii casnici pentru energie, cel de la Hidroelectrica, este de 133 de dolari/MWh.


Pe de altă parte, pe piața spot, prețurile energiei în Europa sunt la acest moment peste 250 de dolari/MWh, cu excepția peninsulei iberice, țărilor scandinave și Poloniei.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri