Cu toate că trecem printr-o perioadă dificilă, economia României a crescut acest an peste așteptări. Chiar și în acest context, românii sunt tot mai împovărați de creșterea prețurilor. Alex Milcev, lider al departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică în cadrul EY România a explicat, într-un interviu wall-street.ro, de ce nu simt românii creșterea economică dar și cât de posibil este să trecem prin recesiune în 2023.

Economia României a urcat în primele nouă luni ale anului cu 5% pe seria brută, comparativ cu perioada similară din 2021, potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică. Cu toate acestea, românii nu pare că sesizează această creștere, chiar din contră, majoritatea trec cu greu peste perioada aceasta. Alex Milcev a explicat că majorarea salarială este real negativă în contextul inflației.

„Realitatea imediată, ratele mai mari, şi mai ales percepţia că totul s-a scumpit a crescut. Toate la un loc îi împiedică pe români să vadă creşterea economică. Este adevărat, salariile au crescut cu 12%, inflaţia cu 15%, iar fenomenul de creştere a preţurilor arată mai puţin bine versus ştirile privind creşterea economiei. De menţionat că sunt fenomene diferite şi pentru unii puterea de cumpărare poate fi erodată, astfel că, pentru aceştia, economia nu creşte”, explică reprezentantul EY.

Cât de posibil este să ne confruntăm cu o recesiune anul viitor

Recesiunea a ajuns un subiect fierbinte în glasul românilor, care, de cele mai multe ori nu știu exact cum se definește acest fenomen. Întrebat cât de posibil este ca România să treacă printr-o recesiune anul viitor, reprezentantul EY a răspuns că:

Orice e posibil, mai ales că, în ultima perioadă, cel puţin în ultimii trei ani, am trecut prin pandemie şi şoc geopolitic. Cu toate acestea, semnele şi proiecţiile autorităţilor române şi internaţionale arată că recesiunea este improbabilă, şi putem discuta mai degrabă despre o creştere în continuare, dar mai puţin accelerată faţă de estimările din urmă cu un an. Important este că, şi în România, şi la nivel european, suntem pe creştere şi nu pe minus”, explică Alex Milcev.

Conform proiecţiilor BNR, inflaţia ar trebui să intre pe curba descendentă. Este posibil ca acest lucru să se întâmple mai rapid decât se aşteaptă, astfel încât, probabil în 2023, vom vedea stabilizarea în acest sens, menționează reprezentantul EY.

„Prin acest mod, se va reduce şi această disonanţă cognitivă, între starea finanţelor personale şi ideea că economia creşte şi nu este în recesiune. Ţările din regiune, în principiu, sunt desigur diferite din punct de vedere economic, dar din punct de vedere al inflaţiei raportată la starea economică, nu sunt diferite”, subliniază Alex Milcev.

Investițiile străine: semnul de încredere în economia românească

În România, un semn de încredere este şi evoluţia investiţiilor străine care s-au dublat în 2021 faţă de anul anterior, depăşind valoarea de 7,2 miliarde euro, faţă de 5,8 miliarde în 2020, trendul de creştere fiind menţinut şi în acest an, explică reprezentantul EY.

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat în primele nouă luni ale acestui an 7,265 miliarde euro. Volumul este mai mare cu 14,5% comparativ cu aceeași perioada a anului 2021, când investițiile străine directe s-au cifrat la 6,344 miliarde euro, conform datelor BNR.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri