Comisia Europeană lansează primul proces prin care întreprinderile europene îşi pot înregistra necesarul de achiziţionare de gaze prin intermediul mecanismului AggregateEU, pentru a se pregăti pentru achiziţionarea în comun de gaze la nivelul UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Aceasta este o etapă esenţială pentru ca UE să se pregătească pentru iarna următoare prin umplerea depozitelor sale de gaze în mod coordonat şi în timp util, utilizându-şi puterea colectivă de piaţă pentru a negocia preţuri mai bune cu furnizorii internaţionali.

Întreprinderile înregistrate au la dispoziţie o săptămână, până la 2 mai, pentru a răspunde acestei prime runde de agregare. După depunerea cererilor individuale ale întreprinderilor, volumele necesare vor fi agregate şi scoase la licitaţie pe piaţa mondială. Odată ce mecanismul AggregateEU va corela cererea europeană colectivă cu ofertele furnizorilor internaţionali de gaze, întreprinderile participante vor iniţia negocieri cu furnizorii cu privire la condiţiile contractuale pentru achiziţionarea şi livrarea gazelor. Comisia nu va juca niciun rol în cadrul negocierilor. Primele contracte de achiziţie sunt aşteptate înainte de începutul verii.

Alte licitaţii se vor desfăşura periodic, o dată la două luni, în următoarea perioadă de 12 luni. Posibilitatea ca întreprinderile să adere la mecanismul AggregateEU rămâne deschisă. Până în prezent, s-au înregistrat 76 de societăţi, iar altele sunt în curs de înregistrare. În plus, 11 societăţi sunt pregătite să furnizeze servicii în calitate de cumpărător central sau de agent reprezentant.

Statele membre s-au angajat să participe la agregarea cererii pentru cel puţin 15% din obiectivele lor naţionale de stocare a gazelor, reprezentând aproximativ 13,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Obiectivele privind stocarea gazelor şi achiziţiile în comun de gaze au fost convenite în 2022 ca măsuri de urgenţă în chip de replică la folosirea de către Rusia a energiei pe post de armă şi la creşterea fără precedent a preţurilor la energie de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Scopul lor este de a reduce volatilitatea preţurilor, de a asigura o aprovizionare sigură şi previzibilă cu energie şi de a valorifica ponderea colectivă de piaţă a Europei. Pentru reuşita planului REPowerEU şi pentru diversificarea aprovizionării cu energie a UE, gazul rusesc este exclus de la achiziţiile în comun.

AggregateEU este mecanismul UE care permite agregarea cererii de gaze şi achiziţiile în comun. Acesta a fost instituit ca o componentă centrală a Platformei energetice a UE pentru a sprijini eforturile UE de a nu mai folosi gazele ruseşti prin înlocuirea acestora cu alternative mai fiabile. Scopul său este de a asigura o aprovizionare suficientă cu gaze, reducând totodată riscul ca întreprinderile să se supraliciteze reciproc pe piaţa mondială. Comisia a contractat furnizorul de servicii Prisma European Capacity Platform GmbH pentru a institui mecanismul de agregare a cererii şi de achiziţie în comun prin intermediul unei platforme online securizate. Platforma este accesibilă întreprinderilor din ţările UE şi părţilor contractante la Comunitatea Energiei. Ucraina, Moldova şi Serbia şi-au exprimat interesul de a participa.

Platforma energetică a UE a fost creată în aprilie 2022 în urma mandatului Consiliului European şi ca răspuns la necesitatea de a folosi şi alte gaze în afară de cele ruseşti. În octombrie 2022, Consiliul European a aprobat achiziţionarea în comun de gaze naturale, pentru a facilita negocierile cu parteneri de încredere şi pentru a căuta parteneriate reciproc avantajoase prin exploatarea ponderii politice şi de piaţă colective a Uniunii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri