Cheltuielile cu activitățile de cercetare-dezvoltare au fost de nici 6,5 miliarde de lei în 2022, arată datele INS. Nu e deloc uimitor că suntem constant ultimii din Europa la acest capitol.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2022 au fost cheltuite 6,429 miliarde lei pentru cercetare-dezvoltare. Din această sumă, și așa mică, mediul de afaceri a acoperit cea mai mare parte – aproape 4 miliarde. Universitățile au alocat doar 616 milioane de lei pentru cercetare, iar restul sectorului guvernamental, sub 1,8 miliarde. 20 de milioane au venit din sectorul privat non-profit.

În același timp, majoritatea angajaților din cercetare-dezoltare sunt la stat – peste 20.000 în universități și alte 13.000 în alte instituții publice, dintr-un total de 49.000. Conform INS, cheltuielile de cercetare-dezvoltare au reprezentat doar 0,46% din PIB, din care 0,29% pentru sectorul privat și 0,17% pentru sectorul public.

Ca termen de comparație, pensiile de serviciu au costat România în 2022 peste 10 miliarde de lei. Un lot de autostradă, de pildă Bacău – Pașcani, poate costa peste 7 miliarde de lei, adică mai mult decât toate cheltuielile cu cercetarea.

În aceste condiții, România este constant pe ultimul loc în UE în materie de investiții în cercetare-dezvoltare raportat la PIB. Datele Eurostat arată că din 2011 și până azi nu am făcut niciun progres – suntem tot sub 0,5% din PIB, în vreme ce alte state sunt chiar și la 3% (Belgia, Suedia, Austria, Germania, Finlanda).

Universitățile, centre de cercetare sau fabrici de diplome?

Un alt aspect foarte interesant este cât de puțin investesc universitățile din România (și din Bulgaria) în cercetare comparativ cu cele din alte state europene. Astfel, pe cap de locuitor, în statele scandinave instituțiile de învățământ superior cheltuiesc cu cercetarea și dezvoltarea 4-500 de euro pe an, potrivit Eurostat; cele din România și Bulgaria, puțin peste 5 euro pe an. Media UE este în jurul a 175 de euro pe cap de locuitor (doar pentru universități).

Remarcabil, de asemenea, este faptul că, la nivelul UE, avem unul dintre cele mai importante procente de cheltuieli ale mediului de afaceri cu cercetarea și dezvoltarea – aproape 55% în 2022.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri