Guvernul a publicat proiectul privind legea bugetului de stat pentru anul 2024. Vă prezentăm mai jos estimările aleșilor cu privire la modul în care se așteaptă să evolueze economia anul următor.

Estimările publicate de către Guvern în proiectul privind legea bugetului de stat pentru anul 2024 arată un PIB de 1.773,8 miliarde de lei, cu o creștere de 3,4%. Deficitul bugetar asumat este de 86,6 milioane de lei, un deficit de 5% din PIB.

Guvernul estimează o pondere a veniturilor totale în PIB de 33,8%, dar și un câștig salarial mediu net lunar de 4.733 de lei. Veniturile estimate de către guvern sunt de 586 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile sunt estimate la 673 miliarde de lei.

De asemenea, proiectului de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2024, Guvernul vrea să majoreze pensiile cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024, în timp ce salariile de bază ale personalului plătit din fonduri publice vor crește cu 5% de la aceeași dată, excepție făcând personalul din învățămând care va beneficia de o majorare de 20% în două tranșe.

De asmenea, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se va compensa numai cu timp liber corespunzător, cu anumite excepții prevăzute de lege.

În plus, anul viitor vor primi vouchere de vacanță și indemnizație de hrană și indemnizație de hrană numai funcționarii publici cu un venit sub nivelul unui plafon de 8.000 de lei net/lunar. Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță.

Ministerele care primesc mai mulți bani sunt: Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educației, Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Cercetării, Ministerul Mediului și Ministerul Familiei.

Ministerul Justiției, Ministerul Economiei, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Sănătății și Ministerul Energiei.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri