"La finalul misiunii (din august n.r.), cand vom avea mai multe informatii, vom face cele mai bune proiectii si estimari pentru restul anului 2009.
Dar va fi o estimare mai scazuta decat cea de 4,1% din martie, pentru ca situatia s-a deteriorat", a spus Lybek.

El a evitat insa sa dea o cifra exacta, precizand doar ca la finalul misiunii FMI, respectiv pe 10 august, vor fi prezentate datele finale privind perspectiva economica a Romaniei, informeaza NewsIn.

Miercuri, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat la Realitatea TV ca economia Romania s-ar putea contracta in acest an cu 6,5-7,1%, nivel mult peste cel luat in calcul de guvern la rectificarea bugetara, de 4%. Estimarea prezentata de ministrul Finantelor este cea mai pesimista furnizata pana in prezent de un membru al Executivului.

Presedintele Traian Basescu a declarat la Praga, tot miercuri, ca, dupa contractia economica de 6,2% din primul trimestru, nici in trimestrul al doilea, cel mai probabil, "nu va fi mai bine", dar si-a manifestat speranta ca in cel de-al treilea trimestru declinul economic va fi stopat.

Guvernul a preluat la momentul semnarii acordului cu FMI prognozele macroeconomice ale Fondului, ce prevedeau o contractie a produsului intern brut (PIB) al Romaniei cu aproximativ 4% in 2009.

Multi analisti au inrautatit in ultimele saptamani prognozele privind evolutia economiei romanesti din acest an. Analistii ING se asteapta la o comprimare a economiei romanesti cu 7,1%, cei ai UniCredit prevad un declin de 5,2%, in timp ce analistii Raiffeisen estimeaza o scadere a PIB cu 6%.