Comisia Europeana (CE) a publicat raportul privind politica in domeniul concurentei pe anul 2008, Romania fiind mentionata la un singur capitol, ce a vizat recuperarea a 27 milioane euro acordate ca ajutor de stat la privatizarea Automobile Craiova, considerat ilegal de Bruxelles.
"In domeniul restructurarii industriale, Comisia a adoptat o decizie prin care solicita Romaniei sa recupereze 27 milioane euro, constituind ajutor ilegal in legatura cu privatizarea societatii Automobile Craiova, a carei vanzare a avut loc in conditii care urmareau asigurarea unui anumit nivel al productiei si al numarului de locuri de munca, fiind acceptat in schimb un pret de vanzare mai mic", se arata in raport, conform NewsIn.

Comisarul pentru concurenta, Neelie Kroes, a declarat ca "2008 a fost un an neobisnuit si dificil, in care Europa s-a confruntat cu dificultati economice fara precedent".

"Sunt convinsa ca actiunile Comisiei in domeniul concurentei au reprezentat un factor determinant in mentinerea pietei unice si a beneficiilor aduse de concurenta, asigurand, in acelasi timp, stabilitatea sistemului financiar", a mai spus Neelie Kroes.

Saint-Gobain, amendat de mai multe ori pentru constituirea de carteluri

Raportul anual al Comisiei Europene contine pentru prima data un capitol referitor la carteluri si modul cum stabilirea preturilor ii afecteaza pe consumatori. CE precizeaza ca interzice comportamentul anticoncurential si ii amendeaza pe membrii cartelurilor, ca sa descurajeze alte societati sa continue sau sa adopte comportamente anticoncurentiale.

"Comisia impune amenzi mai mari recidivistilor: atunci cand aceeasi societate comite mai multe incalcari ale legislatiei in domeniul concurentei (...), fiind necesare, s-ar parea, masuri mai puternice de descurajare. In cazul "Sticla auto", de exemplu, Comisia a majorat amenzile pentru societatea Saint-Gobain cu 60%, ca urmare a incalcarilor repetate, dupa ce aceasta fusese amendata anterior pentru doua carteluri in sectorul sticlei plane", potrivit raportului.

Saint-Gobain este prezenta cu afaceri si pe piata romaneasca.

In 2008, Executivul european a amendat 347 de intreprinderi, pentru intelegeri de cartel, cu o suma totala de 2,27 miliarde euro. In cazul "Sticla auto", CE a impus cea mai mare amenda pentru un cartel de pana acum, de 1,38 miliarde euro.

CE anunta ca a recuperat 91% din ajutoarele ilegale sau incompatibile pana la finalul lui 2008.

CE anunta, de asemenea, ca a inregistrat progrese in recuperarea ajutoarelor de stat, in conditiile in care "din cele 10,3 miliarde euro reprezentand ajutoare ilegale sau incompatibile de recuperat in temeiul deciziilor adoptate incepand din 2000, aproximativ 9,3 miliarde euro (reprezentand 90,7% din suma totala) fusesera recuperate pana la sfarsitul lui 2008". In plus, au mai fost recuperate 2,5 miliarde euro provenind din dobanzi, se mai arata in raportul CE.

In 2008, CE a mai adoptat un regulament de exceptare pe categorii de ajutoare, prin care unele masuri de ajutor de stat sunt aprobate automat, fara a le notifica in prealabil Comisiei, daca indeplinesc toate cerintele prevazute in regulament.

In contextul pachetului privind schimbarile climatice, CE a adoptat noi orientari privind ajutorul de stat pentru protectia mediului. De asemenea, Comisia a prelungit cadrul pentru ajutoarele de stat in domeniul constructiilor navale cu inca trei ani, pana la 31 decembrie 2011.

Mai mult chiar, o noua comunicare referitoare la ajutorul de stat sub forma de garantii stabileste metodologii de calculare a componentei de ajutor in cadrul unei garantii si ofera norme simplificate pentru IMM-uri.

In 2008, CE a mai adoptat "Cadrul temporar pentru masurile de ajutor de stat de sprijinire a accesului la finantare in contextul actualei crize financiare si economice", care se aplica pana la sfarsitul lui 2010.

Astfel, tarile UE pot acorda, in anumite conditii, un ajutor forfetar de pana la 500.000 euro unei firme pentru urmatorii doi ani, ca sa-si reduca dificultatile provocate de criza. Alte variante constau in acordarea de garantii de stat pentru imprumuturi cu prime reduse, imprumuturi subventionate - in special pentru fabricarea de produse ecologice - si ajutor mai mare pentru capital de risc.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri