Companiile cu cel putin 3 angajati si maximum 249, care vor inchide anul 2018 pe profit, pot accesa chiar din ianuarie fonduri europene prin Programul Operational Regional 2.2, o axa deschisa recent prin care se acorda finantari de pana la 5 milioane de euro, cu o contributie proprie de cel putin 30%, sustine Roxana Mircea, managing partner al firmei de consultanta REI Finance Advisors.

"Antreprenorii trebuie sa pregateasca proiectele inca din decembrie, sa se decida ce doresc, sa ceara oferte, sa descrie compania si sa realizeze unele prognoze. In plus, administratorul firmei are nevoie si de o semnatura electronica, pentru ca toate documentele se semneaza electronic", a explicat Roxana Mircea in cadrul unei emisiuni Profesionistii in Banking.

Finantarea minima pe aceasta axa va fi de un milion de euro, iar cea maxima de 5 milioane euro, contributia proprie fiind de 30% pentru companiile care au pana la 49 de angajati si de 40% pentru cele care au intre 50 si 249 de angajati.

Pe aceasta axa pot fi finantate in primul rand proiecte din productie (mobila, confectii metalice, tiparire), inclusiv constructiile si productia de asfalt, dar si servicii (hoteluri, depozitare, manipulari).

Ajutorul de stat HG 807: IMM-urile pot primi pana la 50% finantare nerambursabila

Potrivit Roxanei Mircea, ajutorul de stat prin HG 807 arata, odata cu noul amendament, apetitul Guvernului pentru a finanta companiile mici si mijlocii. Sub noua forma, pragul pentru investitiile initiale a coborat de la minimum 3 milioane de euro la un milion de euro, dupa ce in urma cu cativa ani aceasta schema finanta doar investitii mai mari de 10 milioane de euro.

Aceste finantari sunt nerambursabile in proportie de 50% in aproape toata tara, cu exceptia Bucurestiului, unde pondere este de doar 10%, dar si a regiunii de Vest si a Ilfovului, unde pondere este de 35%.

"Poti sa iti construiesti o hala, sa iti achizitionezi echipamente, dar atentie ca la ajutorul de stat, daca primesti un grant, te obligi sa platesti taxe si impozite in 5 ani in exact acelasi cuantum. Trebuie sa fii atent, sa ai fie o creare de locuri de munca, fie un impozit pe profit rezonabil. Trebuie sa iti faci niste calcule pentru ca altfel risti sa dai banii inapoi cu dobanda 2,68%", avertizeaza managing partnerul REI Finance Advisors.

Mai mult, daca te-ai angajat la o investitie, nu ai voie sa cobori sub acel prag, altfel dai toti banii inapoi.

Am vazut persoane care s-au vazut cu un consultant si nu mai indraznesc sa mai incerce la altul. Va recomand insa sa vedeti trei consultanti, vedeti cinci, alegeti plecand de la experienta, de la testimoniale si de la cate proiecte a gestionat pe axa respectiva, pentru ca este foarte important, consultantul este partenerul numarul 1. Apoi vine banca, arhitectul, proiectantul.

In plus, pe ajutorul de stat, spre deosebire de fondurile europene, poti sa incepi investitia imediat dupa ce ai depus cererea de finantare. "Se aproba mult mai repede. S-au depus proiecte in septembrie si au fost semnate deja in 2 luni", subliniaza Roxana Mircea.

Iata si o facilitate pentru companiile care consuma multa energie

Roxana Mircea recomanda companiilor care consuma multa energie sa verifice daca nu cumva pot fi scutite de plata certificatelor verzi, conform HG 495.

"Sunt anumite categorii, precum industria de celuloza, mase plastice, caramida, industria chimica, sanitara (gresie, faianta), care pot fi scutite de plata certificatelor verzi pana in 2024, in cuantum de pana la 85%, ceea ce se traduce intr-o economie de la 100.000-200.000 de euro pana la un milion de euro", atrage atentia consultantul in fonduri europene.

Din pacate, foarte multe companii nu stiu despre acest lucru. Si aici ar avea nevoie de un consultant pentru ca este vorba de un calcul de electrointensitate, de o documentatie, un contract cu un auditor, un parteneriat cu o institutie de invatamant, insa procedura este mai simpla decat cele discutate pana acum - Roxana Mircea, REI Finance Advisors

In opinia ei, in circa o luna un consultant poate pregati documentatia, iar in 2-3 luni se emite acordul de exceptare de la plata certificatelor verzi. Compania se duce apoi la furnizorul de energie, la ANRE si incepand cu luna urmatoare plateste o factura mai mica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri