25 Septembrie 2009

Top 10 cele mai importante evenimente de business ale saptamanii



Fondul Monetar International a mai dat bani Romaniei, Pogea a propus un deficit bugetar de 5,9% din PIB, iar Intercapital Invest a initiat o premiera pe piata de capital locala, achizitionand un administrator de fond de investitii.

FMI a mai dat bani Romaniei

Boardul executiv al FMI a finalizat prima evaluare a Romaniei in cadrul acordului de finantare externa, in urma careia institutia pune la dispozitie a doua transa din imprumut, in valoare de 1,854 miliarde euro (1,718 miliarde DST).

Programul FMI pentru Romania a fost aprobat pe 4 mai 2009, imprumutul total ridicandu-se la 12,348 miliarde euro (11,443 miliarde DST). Aranjamentul permite statului acces la resursele FMI in echivalentul a 1,111% din cota Romaniei in cadrul Fondului.

La incheierea vizitei FMI pentru prima evaluare a Romaniei in cadrul acordului de finantarea externa, in luna august, seful misiunii, Jeffrey Franks (foto), a spus ca "tintele cantitative pe care Romania s-a angajat sa le respecte prin acordul de finantare externa cu FMI si CE au fost indeplinite cu o singura exceptie, cea a arieratelor la nivelul bugetului general consolidat".




Guvernul vrea sa coboare deficitul bugetar la 5,9% din PIB

"Am propus un deficit bugetar de 5,9% (din PIB, n.r.) si acum asteptam propunerile ministerelor pentru bugetele de cheltuieli", a spus ministrul finantelor, Gheorghe Pogea (foto), adaugand ca in prezent Ministerul lucreaza la elaborarea procesului de descentralizare, precum si la prezentarea bugetelor locale in bugetul de stat consolidat prin 2 sectiuni: Functionare si Dezvoltare.

De asemenea, guvernul va prezenta o varianta a bugetului de stat multianual pentru 2010, a precizat Pogea.


ING isi face centru de servicii la Cluj

Divizia de asigurari de viata a grupului ING isi va face din 2010 un centru regional de servicii pentru tarile din Europa Centrala la Cluj-Napoca.

Primele tari din zona Europei Centrale care vor muta o parte din departamentele operatiuni, financiar si IT in centrul de la Cluj-Napoca sunt Cehia si Slovacia. Procesul de tranzitie va incepe din ultimul trimestru al lui 2010.

Grupul olandez va concedia 280 de angajati din Cehia si Slovacia dupa transferarea unor activitati auxiliare in centrul de la Cluj.


Tranzactia Intercapital - Investica

Societatea de brokeraj Intercapital Invest va cumpara 99,99% din actiunile Investica Asset Management, detinuta de senatorul UDMR Verestoy Attila, dupa incheierea unui acord cu actionarii societatii de administrare a investitiilor (SAI), conditionat de obtinerea tuturor aprobarilor necesare.

Tranzactia este o premiera pe piata de capital locala, fiind pentru prima data cand un broker cumpara un administrator de fond de investitii.

Valoarea tranzactiilor nu a fost dezvaluita de cele doua parti implicate, dar specialistii in fuziuni si achizitii au facut cateva estimari - cel mult 500.000 de euro.


Creditul neguvernamental si-a reluat avansul lunar

Volumul creditelor acordate de banci populatiei si companiilor a crescut in luna august cu 0,4% fata de luna precedenta, calculat la valoarea in lei, ajungand pana la 198,68 miliarde lei, dar ritmul anual de crestere s-a temperat la 8,2%, de la 10,8% cat era in iulie.

Dupa cinci luni consecutive de scadere, mai exact dupa scaderi de 2,1% in martie, de 1% in aprilie, de 0,7% in mai, de 0,5% in iunie si de 0,1% in iulie, aceasta este prima crestere lunara a creditului neguvernamental.


Productia fabricii InBev din Blaj, suspendata

Incepand cu data de 1 octombrie, activitatea fabricii de bere din Blaj va fi suspendata pana la sfarsitul lunii martie 2010. Astfel, 110 angajati ai fabricii, in principal cei care lucreaza in departamentul de productie, vor intra in somaj tehnic. Fabrica are in total aproximativ 200 de angajati.

Masura a fost luata ca urmare a scaderii cererii, determinata atat de contextul economic, cat si de sezonalitate.


Ridicarea pragului de detinere la SIF-uri a primit primul aviz

Decizia a fost luata dupa aproximativ 3 ore de dezbateri, timp in care presedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Grebla, a suspendat sedinta Comisiei inainte de a supune votului amendamentul senatorilor PDL privitor la ridicarea pragului de detinere la 5 % a actiunilor la Societatile de Investitii Financiare.

Grebla s-a impotrivit unui aviz favorabil asupra propunerii legislative PDL, prin care s-ar fi eliminat total pragul de detinere a actiunilor la SIF-uri. In cele din urma, presedintele comisiei juridice a redeschis sedinta Comisiei, fiind de acord cu ridicarea pragului la 5%.

Propunerea legislativa are termen de adoptare tacita pe 19 noiembrie, Senatul fiind prima camera sesizata, iar Comisia de buget finante este cea care intocmeste raportul pentru plen.


Targul imobiliar tIMOn

Unele firme expozante la Targul Imobiliar National (TiMOn) din Piata Constitutiei ofera cadou cumparatorilor yachturi, abonamente VIP la Opera si la Teatrul National.

Preturile locuintelor din cadrul targului variaza intre 420 euro/mp si 599 €/mp, precum si circa 78.000 euro pentru o casa.

"Piata imobiliara a ajuns in situatia in care cumparatorii decid trendul. In aceasta toamna, doar proiectele finalizate sau foarte aproape de finalizare se vor vinde, pentru ca oamenii nu mai cumpara iluzii si cei mai multi dintre expozantii targului au inteles acest lucru", au declarat reprezentantii companiei Ad Media Consulta.


Marius Ghenea a cumparat PC Garage

"Aceasta tranzactie, cea mai importanta consolidare din intreg retailul online romanesc de la inceputuri si pana in prezent, si a doua mare tranzactie cu companii online a anului 2009, dupa cea recenta realizata de Asesoft cu eMAG, este o demonstratie a continuarii strategiei anuntate din nou de noi chiar la inceputul anului, aceea de consolidare in format multi-site a activitatilor de comert online ale grupului", a afirmat Marius Ghenea, presedintele grupului infiintat in 2002.

In primul semestru al acestui an Fit Distribution a inregistrat o crestere a afacerilor de 35%, iar PC Garage de 20%, iar in cazul in care aceasta tendinta ar continua si in a doua jumatate a anului noua entitate ar avea afaceri de cel putin 28,6 milioane de euro in 2009.




Creditele restante se apropie de 1,5 mld. euro

Creditele restante ale populatiei si ale agentilor economici la creditele in lei si in valuta au ajuns la 6,243 miliarde lei (1,48 mld. euro) in luna august a acestui an, in crestere cu 5,7%, fata de luna precedenta si cu 225% mai mari fata de perioada similara din 2008.

Bucurestenii se claseaza pe primul loc in topul judetelor cu cea mai mare valoare a creditelor restante, cu 1,955 miliarde lei, adica 31,31% din totalul restantelor la nivel national.




Citeste si