3 / 5

Pretul de criza - jumatate de milion de euro?

Valoarea tranzactiilor nu a fost dezvaluita de cele doua parti implicate, dar specialistii in fuziuni si achizitii (M&A) au facut cateva estimari.

In primul semestru al anului, cele doua fonduri administrate de Investica detineau active de 3 milioane lei (710 mii euro), cu o cota de piata de 0,1%, respectiv 0,2% pe piata de organismele de plasament deschise si inchise de investitii.

Consultantii in M&A contactati de Wall-Street estimeaza valoarea acestei tranzactii la 4-5 sute de mii de euro, un pret foarte bun tinand cont de valoarea activelor afisate pe primul semestru.

Reprezentantii Intercapital Invest au declarat ca achizitia a fost facuta din capitalurile proprii ale firmei, care la finalul anului trecut erau de peste 2,5 milioane de euro.

“In perioade de variatii extreme se pot detasa anumiti jucatori, care au lichiditati pentru achizitii. Cand ai resurse proprii imobilizate in piata si te prind niste caderi masive, esti nevoit sa astepti vremuri mai bune”, crede Adi Lupsan.

Marian Tescaru (foto), managing partner al firmei de consultanta in M&A Altria Capital, este de parere ca aceasta tranzactie este, practic, esenta naturala a businessului din brokeraj, este cea mai la indemana forma prin care un SSIF se poate dezvolta.

“Intercapital are chiar posibilitatea de a se transforma intr-o banca de investitii, cu activitate in brokeraj, asset management, private banking, consultanta si alte activitati conexe. In opinia mea, este o miscare foarte buna pentru un broker care are bani si care nu a preferat sa astepte sa treaca criza pentru a se dezvolta”, a explicat Tescaru, pentru Wall-Street.

Mihai Pop, partener in cadrul firmei de consultanta Osprey Partners, a declarat ca in acest moment, pe piata romaneasca sunt scoase la vanzare foarte multe Societati de Administrare a Investitiilor, dar finalizarea tranzactilor depinde de existenta cumparatorilor si de conditiile de negociere.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri