12 Noiembrie 2010

TOP 10: Ce am aflat in ultima saptamana



Afla care sunt au fost mai importante 10 evenimente de business din ultima saptamana.

10. Intel si-a deschis centru la Bucuresti

Intel Romania Software Development Center este centrul pe care l-a deschis producatorul american de microprocesoare la Bucuresti. Afla de ce a ales compania sa investeasca cateva milioane de euro tocmai in Romania, precum si la ce se va rezuma activitatea centrului si ce fel de angajati sunt "vanati".

Povestea centrului de cercetare si dezvoltare Intel din Romania, prima investitie de tip greenfield in domeniul software a companiei pe piata din Europa, a inceput odata cu preluarea Wind River de catre producatorul de microprocesoare, in iunie 2009.

"Dupa momentul respectiv, ne-am dat seama ca putem investi in acest loc. Am discutat cu diverse state, am analizat situatia din Romania, atat din punct de vedere economic, cat si din perspectiva oportunitatilor pe care le are si, de la inceputul lui 2010, am dat startul demersurilor necesare pentru a deschide un centru de dezvoltare aici", a explicat Kostas A. Katsohirakis (foto), vicepresedinte al diviziei de software si servicii la Intel.


9. Care sunt cele mai puternice femei manager romance

Promovarea Lilianei Solomon, 46 de ani, in functia de director de operatiuni la Vodafone Europa, a infipt un toc urias in orgoliul executivilor barbati de pe piata locala, dupa ce fosta sefa a Vodafone Romania a devenit cel mai puternic executiv roman la nivel mondial, prin prisma afacerilor de 33 de miliarde de euro pe care le va coordona de la 1 decembrie.

In ultimii ani, tot mai multe femei au aparut in prim-planul afacerilor locale. In afara Lilianei Solomon si a Marianei Gheorghe, lista poate fi completata cu Anca Ioan, fostul CEO al Tiriac Holdings – imperiul creat de omul de afaceri Ion Tiriac, Crina Cosma, fostul director general al Bancii Romanesti, Camelia Sucu – proprietarul retailerului de mobila de lux Class Living sau Manuela Banu, ce se afla la conducerea Orkla Foods Romania, producatorul margarinei Linco.

Citeste Cele mai puternice femei-manager din Romania care conduc afaceri in strainatate



8. Economia a scazut cu 0,7% in T3

Produsul Intern Brut (PIB) a scazut in trimestrul al treilea cu 0,7% fata de aprilie-iunie, in linie cu asteptarile analistilor, si cu 2,3% fata de trimestrul trei din 2009, iar dupa primele noua luni declinul fata de ianuarie-septembrie 2009 a fost de 2,3%, serie ajustata sezonier.

"Conform primelor estimari, Produsul intern brut in trimestrul III 2010 a fost, in termeni reali, mai mic cu 0,7% comparativ cu trimestrul II 2010 (date ajustate sezonier). Fata de trimestrul corespunzator din anul 2009, Produsul intern brut a inregistrat o scadere cu 2,5% pe seria bruta si cu 2,3% pe seria ajustata sezonier", potrivit Institutului National de Statistica (INS).

In primele noua luni, comparativ cu aceeasi perioada din anul 2009, PIB s-a redus cu 2,3% pe seria ajustata sezonier si cu 1,9% pe seria bruta.


7. UPC Romania are un nou CEO

Severina Pascu (foto), actualul CFO al UPC Romania, preia functia de CEO al companiei incepand cu 1 ianuarie 201, inlocuindu-l pe Jack Mikaloff, care se retrage definitiv din activitate la finalul anului.

„Sunt incantat de echipa pe care am construit-o impreuna si sunt convins ca UPC va fi de acum inainte pe maini bune, capabile si o conduce mai departe. Sunt mandru ca Severina este persoana care ma va inlocui. Este un lider extraordinar si a jucat un rol definitoriu pentru UPC in ultimii trei ani. Sunt convins ca oamenii din spatele acestei companii isi vor depasi realizarile si vor acumula noi succese sub conducerea Severinei,” declara Jack Mikaloff.

Jack Mikaloff a ocupat pozitia de CEO al UPC Romania din 2008, pana atunci fiind CEO al UPC Franta si directorul diviziei de business al UPC Europa.


6. Romania, printre cele mai slabe piete financiare din lume

Tara noastra se plaseaza pe locul 44 din 57 de tari la dezvoltarea pietelor financiare, fiind primul clasament in care a fost inclusa.

Piata financiara din Romania a obtinut un punctaj de 3,05 puncte, pe o scara de la unu la sapte.

Romania are o evolutia slaba la capitolul stabilitate financiara, aflandu-se pe locul 50, in conditiile unor datorii externe mari, a sistemul bancar instabil si a cursului valutar.

De asemenea, a primit cel mai slab punctaj posibil la capacitatea pietei de aparare impotriva fondurilor speculative.

Citeste Top 10 cele mai dezvoltate piete financiare din lume. Vezi locul Romaniei


5. Modificari in programul Rabla 2011

Editia 2011 a programului "Rabla" va permite utilizarea a patru vouchere in loc de trei pentru cumpararea unei masini noi iar valoarea unui voucher va scadea de la 3.800 lei, cat a fost in 2010, la 3.000 de lei.

Modificarile au fost anuntate de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, citat de Mediafax.

Ministrul a precizat ca modificarile ar urma sa intre in vigoare de la data de 1 februarie 2011, atunci cand va incepe editia din anul viitor a programului Rabla.


4. Rosia Montana, mai aproape de investitori

Intercapital Investment Management isi propune sa suplineasca lipsa accesului investitorilor romani la proiectele de exploatare a aurului, printr-un fond ce investeste in cele mai importante proiecte de acest gen, inclusiv Rosia Montana. Oferta de listare a iFond Gold a inceput pe 9 noiembrie, la Bursa de Valori Bucuresti.

Potrivit tintei de alocare a activelor dupa infiintarea fondului, prezentate in prospectul de listare, fondul administrat de Intercapital Investment Management va investi 40% din active in Gabriel Resourses, companie ce detine 80% din Rosia Montana Gold. De asemenea, 20% din active vor fi investite in compania European Goldfields, ce dezvolta proiectul Certej si restul in alte companii miniere de aur.

Citeste si Miza pe Rosia Montana: Intercapital deschide piata aurului printr-un fond inchis


3. Noi concedieri in sistemul bugetar

Aparatul bugetar se va reduce pana la 1.290.000 de angajati pana la finalul acestui an, iar numarul de bugetari care au ramas sau vor ramana fara loc de munca in ultimul trimestru din 2010 este de 26.000, potrivit lui Gheorghe Gherghina, secretar de stat la Ministerul Finantelor Publice.

Ne-am propus sa inchidem anul 2010 cu un numar de 1.290.000 de angajati, deci o reducere cu inca 26.000 de angajati fata de nivelul din septembrie cand erau inregistrati 1.316.000 bugetar", a declarat Gheorghe Gherghina, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice, in cadrul seminarului EU-COFILE organizat de Banca Nationala a Romaniei, Alpha Bank Romania si Asociatia Romana a Bancilor.


2. Singurul IPO al unei companii din 2010

Hidraulica Plopeni a lansat vineri, 12 noiembrie, o oferta publica initiala, dupa doi ani in care singurele IPO-uri de la Bursa de Valori Bucuresti au fost patru fonduri inchise. Ionel Dinu, presedintele Consiliului de Administratie al companiei, a explicat intr-un interviu acordat Wall-Street.ro care sunt asteptarile privind oferta publica si care sunt planurile Hidraulica pentru urmatorii ani.

Oferta este intermediata de casa de brokeraj Confident Invest si se va incheia in data de 3 decembrie. IPO-ul presupune vanzarea a 97 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei.

Pretul maxim de vanzare este de 0,125 lei/actiune, insa pretul final se calculeaza in functie de gradul de subscriere. Dupa inchiderea ofertei publice societatea va derula demersurile pentru admiterea la tranzactionare pe piata reglementata a BVB, in termen de cel mult 30 de zile de la inchiderea perioadei de subscriere.

Citeste interviul cu presedintele Hidraulica Plopeni.


1. Optimismul lui Basescu

“Sunt un optimist, desi m-am fript in 2009”, spune Presedintele Romaniei, Traian Basescu, increzator in progonozele de crestere economica pentru 2011. De cat de mare va fi acest avans va depinde numai de noi: 1% daca nu suntem performanti sau peste 1,5% daca reusim sa folosim banii pentru investitii programati pentru primele doua trimestre ale anului viitor.

Prezent in cadrul conferintei “Parteneriat pentru Crestere Economica in 2011”, presedintele Traian Basescu a afirmat ca banii pentru investitii au fost planificati pentru primele doua trimestre ale anului viitor. Vorbim de 6-7% din PIB si reprezinta premisele “de crestere pe o baza sanatoasa”, a spus Basescu.

“Visul cresterii bazate pe consum este mai putin pregnant. Cresterea trebuie sa fie bazata pe investitii. Am avut experienta anilor 2007-2008, cand din cauza ca ne-am axat pe consum ne-am prabusit in 2009 din varful muntelui: de la crestere de +7,4% la scadere de -7,4%”, a declarat Presedintele Romaniei.





Citeste si