3 Decembrie 2010

TOP 10: Ce am aflat in ultima saptamana



Afla care sunt cele mai importante 10 evenimente de business din ultima saptamana.

10. Cine este fondatorul WikiLeaks - Omul care a pus SUA pe jar?

Revista Time il descria, intr-un articol aparut la jumatatea acestei veri, ca fiind un om inalt, palid, cu par rar, grizonat prematur. Presa internationala il numeste Robin Hood-ul hackingului, dar el se considera un simplu jurnalist, editor si inventator. Insa cine este cu adevarat Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, siteul care a pus pe jar cea mai mare putere a lumii prin documentele confidentiale facute publice?

Admirat sau hulit, Julian Assange, fondatorul unei organizatii care are ca scop divulgarea unor informatii secrete de importanta globala, pare a fi profetul unei noi ere, in care primeaza transparenta involuntara. Prin WikiLeaks, el isi propune sa transforme capitalismul, sa il faca mai liber si mai etic.

Cand a inceput sa se vorbeasca tot mai mult de WikiLeaks si, totodata, cand au aparut din ce in ce mai multe documente secrete, despre Assange se spunea ca este un fost hacker. Titulatura acordata de presa i se pare insa putin enervanta acestuia, deoarece chiar daca el a fost, intr-adevar, co-autorul unei carti cu tema ce inseamna sa fii hacker, "asta se intampla in urma cu 20 de ani".


9. Un model electric, Masina Anului 2011 in Europa

Dacia Duster pierde titlul de "Masina Anului 2011 in Europa" fiind pe ultimul loc in preferintele juriului european, un model japonez 100% electric ia premiul, potrivit Autocar.co.uk. Anul trecut, Volkswagen Polo a fost numit "Masina Anului 2010 in Europa" si pe glob.

In competitie au intrat anul acesta 35 de modele de masini. Cele mai multe apartinand marcilor Citroen - C3, C4, DS3 si Nissan - Juke, Leaf, Micra.

Modelul complet electric Nissan Leaf castiga titlul de "Masina Anului 2011 in Europa". Este pentru prima data in istoria de 47 de ani a concursului anual cand premiul a fost castigat de un autovehicul electric.

Printre rivalele Nissan Leaf s-au numarat marci importante cum ar fi Alfa Romeo, Citroen, Dacia, Ford, Opel/Vauxhall si Volvo.

Juriul a fost format din 57 jurnalisti auto de renume din 23 de tari europene.


8. RCS&RDS investeste peste 10 mil. euro intr-o televiziune generalista

RCS&RDS, cel mai mare operator de televiziune pe piata locala, lanseaza din decembrie televiziunea generalista Zece TV, obiectivele fiind ca in aproximativ un an si jumatate aceasta sa ajunga intre primele trei,patru cele mai urmarite posturi din Romania, a declarat intr-o conferinta de presa Radu Moraru (foto), managerul de proiect al noului canal si fostul prezentator al emisiunii Nasul de la B1 TV.

Prin aceasta initiativa compania de telecomunicatii mizeaza pe atragerea de noi abonati in lupta stransa pe care o duce cu UPC Romania, dar mai ales Romtelecom, companie care de altfel a inceput sa lanseze propriile canale de televiziune.

Postul va fi lansat pe 10 decembrie si va receptionat de toti abonatii de televiziune ai RCS&RDS.

Pana in februarie cand va fi finalizata grila de programe vor fi difuzate filme, emisiunea Nasul, dar si emisiuni cu diferite premii, dedicate in special sarbatorilor de iarna.


7. Bilantul lui Copos dupa 20 de ani de business cu Ana Holding

Venit de la o intalnire cu echipa de conducere a hotelului Hilton si inca sub impresia meciului de fotbal care a avut loc cu o seara inainte intre Barcelona si Real Madrid, George Copos a rememorat traseul sau in lumea afacerilor, la 20 de ani de la deschiderea primei patiserii Ana Pan si pana la ceea ce inseamna in prezent Ana Holding.

In timpul scurt dintre sedinta cu board-ul hotelului Hilton si plecarea, a doua zi, la ora 5 dimneata spre santierul de la Brasov, unde va ramane pana in Ajunul Craciunului pentru a se asigura ca finalizarea lucrarilor nu depaseste aceasta data, Copos si-a acordat un ragaz pentru a pune in balanta deciziile investitionale bune si pe cele mai putin inspirate, in 20 de ani de experienta in mediul de business romanesc.

“Investitia de 10 milioane in modernizarea hotelurilor de la la Poiana Brasov este o greseala. Nu am castigat pana acum niciun leu de la hotelurile din Brasov, insa aveam doua alternative: sa inchid santierul, sa las 200 de someri ori sa astept investitiile statului in infrastructura si zapada artificiala - ar fi fost alternativa corecta - sau sa riscam si sa facem investitii”, spune Copos, care insista pe faptul ca, fara o autostrada Constanta - Timisoara - Arad, nu se poate face turism profitabil in Romania.


6. Cea mai bogata romanca restructureaza ButanGas

Daniela Veronica Gusa de Dragan, vaduva omului de afaceri Iosif Constantin Dragan si cea mai bogata romanca, anunta inceperea unui proces amplu de restructurare a grupului Butan Gas, cu afaceri de peste 500 milioane de euro, prin punerea lui sub umbrela grupului Veroniki Holding SpA.

Astfel, incepand cu noiembrie 2010, ButanGas SpA, liderul companiilor grupului ButanGas, a devenit subsidiara a Veroniki Holding SpA.

Anuntul privind restructurarea grupului a fost facut astazi, in contextul numirii unui nou director general al Butan Gas Romania, unul dintre cei mai mari distribuitori de gaz petrolier lichefiat de pe piata locala.

"Numirea lui Gabriel Stoicescu in functia de director general al ButanGas Romania este un element de continuitate a procesului mai amplu de restructurare a grupului la nivel international, inceput astazi, prin constituirea societatii Veroniki Holding SpA, o structura de coordonare stategica, tehnica si financiara a societatilor controlate", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de companie.

Veroniki Holding SpA va fi condusa de Veronica Dragan, din pozitia de presedinte, iar din cea de director general, de Antonello Bracalello.


5. Petrom s-a mutat intr-un sediu de 130 mil. euro

Petrom, cea mai mare companie din Romania, a inaugurat noul sediu, Petrom City, amplasat in zona Straulesti, dupa o investitie de circa 130 milioane de euro.

In cei 100.000 mp ai Petrom City vor lucra circa 2.500 de angajati, suprafata medie per angajat fiind de 9,5 mp. Procesul de mutare a angajatilor in noul sediu din zona Straulesti a inceput in trimestrul al patrulea al acestui an si va fi incheiat in trimestrul al doilea din 2011, cei mai multi angajati mutandu-se din vechiul sediu, amplasat in zona Aviatorilor.

Petrom City cuprinde cinci cladiri: doua cladiri administrative ovale, o constructie cu forma clasica, un centru de date, o centrala electrica 5 MW si 900 de locuri de parcare. La acestea se adauga un centru de conferinte, propriul centru de training, centru medical, restaurant, cafenea, zone de intalniri informale, spatii verzi atat in interiorul cat si in exteriorul cladirilor.


4. Am cazut pe locul 73 in topul celor mai performante metropole in vreme de criza

Bucurestiul a cazut, in timpul crizei, pe pozitia 73 in randul a 150 de zone metropolitane clasificate dupa performantele economice, comparativ cu locul al 29-lea ocupat inainte de declinul economiei mondiale, potrivit unui studiu realizat de Brookings Institution si London School of Economics.

Astfel, in perioada de criza 2007-2010 Bucurestiul se situeaza pe locul 73, comparativ cu 29 in intervalul 1993-2007, anterior recesiunii, se arata in raport. Performantele economice sunt calculate in functie de evolutia valorii brute adaugate pe cap de locuitor si a somajului. Zona metropolitana include orase, suburbii si de cele mai multe ori zonele rurale inconjuratoare, scrie Mediafax.

In perioada crizei, Bucurestiul a inregistrat un declin anual de 4,4% al venitului pe cap de locuitor si o scadere anuala de 1,4% a numarului de persoane angajate, in timp ce in 1993-2007 venitul a avansat anual cu 9%, iar numarul de persoane angajate s-a redus cu 0,6% in fiecare an.


3. Isarescu acuza bancile ca nu reduc dobanzile

Guvernatorul Mugur Isarescu crede ca bancile centrale se vor implica tot mai mult in economia reala, pentru a asigura stabilitatea financiara, dar si cadrul de transmisie a mecanismelor de politica monetara, unde a dat ca exemplu majorarea dobanzilor la banci in contrast cu evolutia ratei BNR.

Isarescu vede ca alt argument pentru o implicare mai activa a bancilor centrale in economia reala sustinerea transmisiei politicii monetare, mecanismele de transmisie fiind "notiuni extrem de complicate".

"Preturile sunt total libere, care e magia? Se face prin canalele de transmitere a politicii monetare (...) Noi am redus dobanda? Am redus-o, bancile comerciale, ioc, ba chiar, intr-un fel, au mai si majorat-o putin. Inseamna ca nu a functionat canalul de transmisie", a exemplificat Isarescu.


2. Cea mai mare tranzactie imobiliara incheiata in criza

La mai putin de noua luni de la ultima achizitie, fondul sud-african de investitii New Europe Property Investments (NEPI) a cumparat un nou proiect, de data aceasta miza fiind birourile: peste 100 milioane de euro pentru parcul de afaceri Floreasca 169A (Floreasca Business Park), dezvoltat de Portland Trust in apropierea statiei de metrou Aurel Vlaicu.

Valoarea tranzactiei incheiata intre NEPI si Portland Trust se ridica la 101,2 milioane de euro, in conditiile in care sud-africanii au platit 27,6 milioane de euro pentru compania Ingen Europe, care detine integral actiunile Floreasca Business Park SRL si au preluat datoriile proiectului, evaluate de 73,6 milioane de euro la finalul lunii iunie.

“NEPI considera ca piata spatiilor de birouri din Bucuresti ofera in prezent oportunitati pentru investitori. Drept urmare, echipa de management a analizat, impreuna cu consultantul imobiliar Colliers, 12 proiecte de birouri, din punct de vedere al vizibilitatii, specificatii tehnice, design, locuri de parcare si accesul la mijloacele de transport in comun. Floreasca Business Park a obtinut cel mai mare scor, calificandu-se astfel pentru o potentiala achizitie”, se arata in anuntul facut de fondul de investitii.

Cladirea are o suprafata inchiriabila de 36.032 mp, chiria medie fiind de 17,21 euro/mp, la care se adauga veniturile obtinute din rezervarea locurilor de parcare.


1. Cum va arata noul Cod al Muncii

Noi reguli privind piata muncii care vor fi prevazute in proiectul de modificare a Codului Muncii: termenul de preaviz impus angajatului care demisioneaza va fi extins.

Termenul de preaviz impus angajatului care demisioneaza va fi extins de la maximum 15 zile la cel putin 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, si de la 30 la 45 zile pentru salariatii cu functii de conducere, releva proiectul de modificare a Codului Muncii, obtinut de Mediafax.

Documentul stabileste totodata ca angajatorul va fi obligat sa inregistreze demisia salariatului, iar refuzul va da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

"Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mic de 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere", se arata in proiect.





Citeste si