Modificarile pregatite pentru Codul Muncii vor flexibiliza piata si ii vor ajuta pe romani sa gaseasca mai repede un loc de munca, inclusiv prin extinderea peroadei de incheiere a contractelor pe durata determinata, a declarat premierul Emil Boc (foto), intr-o videoconferinta cu prefectii.

El a sustinut ca Romania se afla pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste contractele de munca pe durata determinata, angajatorii avand mari retineri in a decide ocuparea posturilor din cauza duratei de doar 24 luni, in conditiile in care activitatea acestora derulata pe baza unui program UE poate dura 3-4 ani, conform Mediafax.

Premierul a apreciat ca extinderea perioadei contractelor pe durata determinata de la 24 luni la 36 luni va avea efecte benefice pentru piata muncii.

Boc a mai aratat ca pedeapsa pentru munca la negru nu va mai fi limitata doar la aplicarea unei amenzi, ci va ajunge chiar la inchisoare.

Premierul Emil Boc a anuntat ca exista posibilitatea ca Guvernul sa isi angajeze raspunderea in Parlament pentru modificarile Codului Muncii, o decizie urmand sa fie luata dupa discutii in Coalitie si in Guvern.

Intrebat daca isi va angaja raspunderea pentru Codul Muncii, premierul a afirmat: "Exista aceasta posibilitate, urmeaza discutii in Coalitie si Guvern".

Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat ca modificarile la Codul Muncii sunt o noua forma de sclavagism, pentru ca patronul poate concedia colectiv oricand si a doua zi sa angajeze alte persoane.

Ultima forma a proiectului Codului Muncii releva ca toate prevederile referitoare la contractul colectiv de munca unic la nivel national sunt abrogate.

Sindicatele nu sunt de acord cu scoaterea contractelor colective de munca din viitorul Cod al Muncii, sustinand ca in acest fel regulile minimale ca timpul de lucru, conditiile de lucru, salariul minim, trecerea la coeficientii de ierarhizare care sa departajeze lucratorii vor disparea.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Romania, in topul tarilor UE la angajati aflati sub pragul de saracie
Setari Cookie-uri