Anul școlar 2020-2021 a început deja de o săptămână, iar autoritățile par, și de această dată, să fie surprinse de întoarcerea elevilor la școală. La cinci zile de la reluarea cursurilor, multe școli deja pendulează între scenarii și asta pentru că situația epidemiologică din fiecare localitate se schimbă de la o zi la alta.

Update, 18 septembrie (14:45)- Ministerul Edcației și Cercetării a anunțat reactualizarea scenariilor de desfășurare a cursurile în școlile din țară. Situația este următoarea:

  • 12.953 de unități de învățământ în Scenariul 1 (scenariul verde): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.
  • 4.391 de unități de învățământ în Scenariul 2 (Scenariul galben). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
  • 312 de unități de învățământ în Scenariul 3 (Scenariul roșu): participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Problemele cele mai presante rămân în continuare cele ce țin de dotarea școlilor cu echipamente, mai ales cele din mediul rural. Soluțiile anunțate vin, deocamdată din partea ONG-urilor, dar și din partea companiilor din mediul privat.

Situația la zi a școlilor din țară. Cum au pendulat școlile între scenarii

Școala a început oficial de o săptămână, iar până acum, situația scenariilor a fost modificată doar o singură dată de la începutul școlii. Joi, 17 septembrie, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat următoarea situație:

  • 12.981 de unități de învățământ se află în Scenariul 1 (scenariul verde). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.
  • 4.375 de unități de învățământ în Scenariul 2 (scenariul galben). În conformitate cu acest scenariu, este obligatorie participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
  • 300 de unități de învățământ în Scenariul 3 (scenariul roșu). Acesta presupune participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții exclusiv online.
Scenariu 11 septembrie 2020 17 septembrie 2020
Verde 12.610 12.981

Galben

4.892 4.375
Roșu 238

300

Dacă ne raportăm la cele câteva zile înainte de începutul anului școlar, scneariul verde era anunțat pentru 12.610 școli din România, cifră care a crescut după primele patru zile de școală. Astfel, 371 de școli au trecut la scenariul verde. Totodată, numărul unităților de învățământ care au trecut la scenariul galben a scăzut după primele patru zile de școală. Însă, cea mai urmărită traversare de la un scenariul la altul este cea a școlilor care intră în scenariul roșu. De luni și până joi, 62 de școli din țară au activat scenariul roșu, adică cel care prevede ca orele să se desfășoare exclusiv online. Data de referință pentru aceste date este de 17 septembrie, ora 12, potrivit informațiilor oferite de Ministerul Educației și Cercetării.

Situație specială în mai multe școli din țară

Potrivit ultimelor informări transmise de Inspectoratul Școlar al Municipiului București, 29 din cele 300 de școli în care se învață exclusiv online sunt în Capitală. Totodată, 607 unități de învățământ se află în Scenariul 2 (galben).

În teritoriu, două școli din județul Olt au trecut de joi la scenariul roșu pentru că se află în apropierea focarului de la centrul de îngrijire și asistență Spineni, unde au fost confirmate 77 de cazuri de COVID-19.

O situație specială se regăsește și la clasa pregătitoare de la Școala Gimnazială „Tudor Arghezi”, din Capitală, unde un copil a fost confirmat cu coronavirus, potrivit Digi24. Direcția de Sănătate Publcă urmează să anunțe Inspectoratul Școlar al Municipiului București cu privire la modul în care se vor desfășura orele în continuare în această școală.

În Constanța, după ce directorii de la Liceul Teoretic Ovidius au anunțat că activează scenariul roșu, alte două școli trec printr-o situație aparte. Cinci clase gimnaziale din aceste școli au trecut la scenariul roșu, după ce un profesor care predă în ambele școli a fost diagnosticat cu COVID-19.
Trecerea de la un scenariul la altul se face în conformitate cu situația epidemiologică din fiecare localitate, în funcție de numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la mia de locuitori.

Marți, Școala Gimnazială din Zădăreni din Arad, unde învață peste 200 de elevi a fost închisă după ce directorul școlii respective a primit confirmarea că este bolnav de COVID-19. Respectiva unitate școlară a fost închisă înainte ca elevii să sosească în bănci. Directorul a avut simptome de boală încă de sâmbătă, astfel că şi-a făcut un test, iar luni nu a participat la deschiderea anului şcolar, pentru a nu-i pune în pericol pe ceilalți, scrie Agerpres.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri