În cea mai recentă ședință de Guvern s-a readus în discuție OUG 147/2020 care prevede ca părinții să-și poată lua zile libere pentru a sta cu copiii, în eventualitatea în care școlile se închid.

Însă, cu privire la această OUG, au existat mai multe neclarități în contextul în care, dacă ne referim la momentul în care o școală intră în scenariul 2 de funcționare (n.red. adică scenariul galben, în care elevii vin la școală prin rotație), părinții nu își pot lua liber de la muncă.

Ce a declarat Violeta Alexandru, în cadrul ședinței de Guvern

Ministerul Muncii efectuează, în acest moment, plăţi pentru părinţii aflaţi în situaţiile în care o unitate şcolară în integralitate sau o clasă se află în situaţia de a gestiona un focar COVID, în baza avizului epidemiologic eliberat de DSP, a declarat, joi, Violeta Alexandru, potrivit Agerpres.

În cadrul ședinței de Guvern, Violeta Alexandru a mai precizat că ordonanţa aflată pe ordinea de zi a Guvernului extinde aceste plăţi şi la cazurile privind funcţionarea şcolilor în scenariile 2 şi 3.

Retail jobs

"Suntem gata de acum o săptămâna cu ordonanţa de urgenţă (privitoare la plata pentru părinţi - n.r.), dar ordonanţa trebuia să treacă toate etapele de avizare, inclusiv avizul Consiliului Economic şi Social şi Consiliul legislativ. Subiectul suscită într-adevăr un larg interes, în perioada ultimelor zile, noi aflându-ne în circuitul de avizare, au mai venit o serie de comentarii şi completări.(...)

Vreau să subliniez pentru cei care în spaţiul public au precizat că nu avem cadrul legal pentru plata părinţilor. Ministerul Muncii efectuează, în acest moment, plăţi pentru toate situaţiile în care, în baza avizului epidemiologic eliberată de DSP, o unitate şcolară în integralitate sau o clasă se află în situaţia de a gestiona un focar COVID, avem în plată, avem în gestionare această situaţie.

Citeste si:
Ministrul Muncii: Sunt prevederi din PNRR care sărăcesc pensionarii
Ministrul Muncii: Sunt...

Noi, practic, acum extindem sfera de aplicabilitate a Ordonanţei 147/2020 ca urmare a ordinului comun al ministrului Educaţiei Naţionale şi al ministrului Sănătăţii, acest ordin prevăzând cele trei scenarii despre care s-a discutat în spaţiul public. Ca urmare a ordinului apărut ulterior Ordonanţei, venim să completăm Ordonanţa pentru a avea cadrul legal în vederea acoperirii situaţiilor părinţilor copiilor care învaţă în scenariul 2 şi 3", a precizat Violeta Alexandru la începutul şedinţei de Guvern, referitor la OUG.

Ea a adăugat că Ministerul Muncii a gestionat în această perioadă toate situaţiile apărute, dar, ca urmare a ordinului celor doi miniştri, trebuie completat cadrul legal aprobat la momentul respectiv cu scenariile 2 şi 3.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri