Studenţii care s-au aflat pe teritoriul Regatului Unit până la data de 31 decembrie 2020 şi care îndeplinesc condiţiile pentru înregistrarea în EU Settlement Scheme sau au depus deja solicitări nu sunt afectaţi de noile reguli de imigrare. Ei beneficiază în continuare de taxe de şcolarizare la acelaşi nivel şi de dreptul de a accesa un împrumut financiar pentru acoperirea taxelor de studii în aceleaşi condiţii, scrie Agerpres.

Ambasada României la Londra explică faptul că, referitor la accesul pentru studii în Regatul Unit, sunt prevăzute condiţii diferite în funcţie de statutul persoanei respective şi de tipul programului de studii vizat.

Astfel, în cazul celor care intenţionează să studieze în Regatul Unit şi au obţinut statutul de rezident (settled status sau presettled status obţinut în cadrul programului EU Settlement Scheme) până la 30 iunie 2020 nu se schimbă nimic. Vor avea acces la sistemul de învăţământ în condiţiile actuale.

Citește și: Mai este Marea Britanie o destinație populară de studiu în contextul Brexit

Românii care nu sunt rezidenţi şi vor accesa piaţa de studii pentru prima oară în anul universitar 2021-2022 vor trebui să urmeze procedura de obţinere a Visa Student. Ei vor urma prevederile sistemului de imigrare bazat pe puncte care se aplică tuturor cetăţenilor europeni care doresc să studieze după această dată în Regatul Unit. Potenţialii studenţi români trebuie să solicite o viză tip visa student. Important de precizat este că, pentru cursurile de scurtă durată - de exemplu 1-6 luni - , nu este nevoie de obţinerea visa student.

Retail jobs

Cum să obții viza de student

Visa student (pentru cursurile de lungă durată) se obţine prin îndeplinirea unor criterii a căror valoare totală este de 70 de puncte:

  • să fie acceptat de o unitate de învăţământ acreditată în Regatul Unit (licensed student sponsor);
  • să se poată susţine financiar;
  • să aibă o bună cunoaştere a limbii engleze.

Solicitările se depun online AICI.

La link-ul menţionat sunt disponibile informaţii suplimentare despre universităţile britanice acreditate, condiţiile avansate de acestea, ghidul documentelor solicitate etc. Un ghid general privind ruta studenţilor în UK (student route) este disponibil AICI.

Un ghid aplicat privind paşii de obţinere a vizei poate fi găsit la acest link.

La 1 ianuarie 2021 se încheie perioada de tranziţie de după retragerea din Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord devine ţară terţă, ceea ce înseamnă că vor interveni schimbări în relaţiile de călătorie, muncă, studiu, comerţ şi alte domenii.

Citeste si:
Britanicii vor să închidă granițele Irlandei de Nord. UE amenință...
Britanicii vor să închidă...

Cetăţenii români care doresc să vină în Marea Britanie după 1 ianuarie 2021 (la muncă, la studii sau în vizită) trebuie să se informeze în prealabil din surse oficiale, precizează Ambasada, adăugând că le stă la dispoziţie cu informaţii sau răspunsuri.

Vezi și: Unde aleg tinerii să studieze în străinătate. Care e destinația „vedetă”

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri