Deputatul USR Plus Filip Havârneanu a anunțat depunerea în Parlament a unei inițiative legislative ce solicită ”ferm” ca practica strângerii ilegale de bani de la părinți și copii să fie eliminată și pedepsită. Initiațitva a fost criticată de mai mulți internauți care consideră că fără o finanțare mai bună a sistemului de învățământ, această lege face ca elevii să nu aibă acces la condițiile decente, ce în unele situații sunt create cu banii strânși de părinți și depuși la fondul clasei.

”Am lucrat mult pentru a crea un proiect solid, complex și fără lacune, alături de colegii mei USR PLUS Brian Cristian, Daniel Toda și Andrei Miftode. Îi susținem și îi înțelegem pe toți părinții care au fost presați de aceste cheltuieli și îi încurajăm să nu mai tolereze această formă asociată corupției”, precizează Filip Havârneanu.

Reprezentantul USR Plus explică în cadrul postării de pe Facebook efectul proiectului și motivele care l-au împins să îl depună. Vă redăm mai jos explicațiile acestuia:

Care este efectul acestui proiect dacă devine lege?

Prezenta modificare legislativă introduce o nouă sancțiune cu caracter contravențional care poate fi constatată și aplicată de ofițerii sau agenții de poliție competenți din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Anticipăm faptul că, aceste modificări legislative propuse vor duce la o corijare definitivă a modului în care elevii, părinții, dascălii, personalul din toate unitățile de învățământ și chiar factorul politic, văd și înțeleg obișnuința de a solicita, în mod regulat, la intervale de timp repetate, sume de bani pentru a putea oferi elevilor o educație adecvată în cele mai bune condiții. În al doilea rând, părinții sau cei care susțin financiar educația unor elevi vor putea resimți o așa-numită relaxare fiscală, deoarece nu va mai exista grija unor astfel de propuneri. În al treilea rând, persoanele aflate în conducerea unităților de învățământ vor avea șansa adevărată de a manageria un buget de venituri și cheltuieli în vederea asigurării dreptului la educație al tuturor elevilor.

Care este realitatea din prezent?

Părinții care au copii în școli de stat sunt constrânși sub o formă sau alta să cotizeze la fondul școlii pentru ca, în sala de clasă, elevii să poată studia în condiții decente. Cadrele didactice se transformă în timpul ședințelor lunare cu părinții, în mesagerii directorilor de școli. Discuțiile cu părinții se desfășoară la limita legii, dascălii apelând tot timpul la vulnerabilitatea sistemului educațional, la sensibilitatea acestora și la înșiruirea unui set de blocaje care ar apărea în actul de predare, dacă la clasă nu s-ar achiziționa logistica solicitată. Mai mult, majoritatea părinților se tem că, refuzând să contribuie la această formă mascată de corupție, copilul va fi marginalizat, defavorizat în procesul de notare și suspus unui disconfort emoțional de către cadrele didactice. Este inadmisibil ca școlile să continue să încurajeze prestația financiară a părinților, iar acest fapt cât se poate de real trebuie sancționat. Majoritatea celor care achită acest fond afirmă faptul că nu primesc chitanță sau orice fel de document care poate atesta prin el însuși efectuarea unei plăți. Conform unui studiu realizat în 2021 de Organizația Salvați Copiii, costul total mediu al părinților pentru a susține educația este de 6.798 de lei, după însumarea cheltuielilor. Această sumă s-a dublat comparativ cu anul 2018, ceea ce denotă faptul că fenomenul cotizațiilor părinților și elevilor se află pe un trend ascendent alarmant.
De ce e nevoie de o lege când deja există un regulament cadru?

Pentru că nu a fost niciodată respectat și nu au existat sancțiuni. Conform art. 105 din Legea Educaţiei Naționale, cheltuielile școlilor se asigură din bugetele consiliilor locale, direcţionând banii unităţilor de învăţământ prin finanţarea complementară. Persoanele din conducerea școlii, personalul didactic, didactic auxiliar sau nedidactic, nu au atribuții legale în ceea ce privește strângerea de fonduri de la părinți sau elevi. A pretinde sume de bani reprezintă o încălcare a limitelor de competență a funcțiilor cadrelor didactice. Sumele de bani colectate de la părinți sau elevi nu pot fi cuprinse în buget, neputând fi incluse într-o clasificare de venituri.

Inițiativa, taxată de către internauți

Internauții nu au ezitat să taxeze inițiativa depusă de către deputatul USR-PLUS, peste 1.300 de comentarii fiind publicate la postarea sa. Redăm mai jos o parte dintre cele care consideră că proiectul nu va rezolva problemele sistemului educațional românesc ce se confruntă în unele locuri cu o lipsa a materiarelor și condițiilor necesare pentru o bună desfășurare a cursurilor.

”Am ratat știrea integrala!Au spus ca vor construi școli noi sau ca vor fi obligate primariile prin lege sa asigure renovarile si materialele didactice si sanitare ale școlilor??”
”Fără fondul școlii problema de fond rămâne. De ce era nevoie de fondul școlii? Vă rog frumos să rezolvați problema de fond a finanțării învățământului și problema de fondul școlii se rezolvă implicit.”
”O sa interziceti treaba asta, iar consecinta va fi ca ai nostri copii nu vor mai avea tot ce le este necesar la scoala, pentru ca nu cred ca veti rezolva in tandem si lipsa materialelor necesare. Logica de bun simt ar spune sa rezolvati intai acest aspect si apoi sa interziceti fondul clasei!!”

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri