Strangerea de bani de la parintii elevilor la inceput de an scolar este o practica veche, care exista dintotdeauna, o practica raspandita in scolile din Romania. Chiar daca pe unii parinti ii nemultumeste, chiar daca nu exista o baza legala clara pentru adunarea acestor bani, "fondul clasei" va continua sa existe, cata vreme parintii vor accepta sa plateasca bani din buzunar pentru achizitii de care ar trebui sa se ocupe statul roman.

La inceputul fiecarui an parintii se pun de acord sa stranga de la cativa zeci de lei la chiar cateva sute de lei, sumele fiind destinate, cel putin declarativ, achizitionarii de materiale didactice si diferitelor reparatii ale claselor.

Parintii incurajeaza strangerea de bani pentru fondul clasei

Iulian Cristache, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar (FNAP), a declarat pentru Wall-Street.ro ca practica strangerii fondului clasei este raspandita in scoli, in ciuda faptului ca banii necesari pentru consumabile exista de cele mai multe ori in bugetul public, insa directorii evita sa le solicite. Din acesti bani de la parintii sunt cumparate imprimante, table inteligente, markere, crete si alte dotari.

"Fondul clasei este o practica impamantenita si, din pacate, noi, parintii, ajutam la strangerea de bani, cand ceea ce ar trebui sa facem este sa ne asiguram sa reprezentantul nostru, al parintilor, isi face treaba si se asigura ca unitatea scolara solicita de la primarie sau de la consiliul local sumele care se cuvin pentru asigurerea necesarului", a explicat Iulian Cristache.

De multe ori, directorul scolii nici nu solicita oficial primarului sprijin financiar pentru asigurarea celor necesare elevilor, pentru ca nu vrea sa il deranjeze pe acesta din urma.

Potrivit lui Cristache, suma de 370 de lei (costul standard per elev in 2019, potrivit Hotararii de Guvern nr 72/2013 - n. red), cat se acorda anul acesta pentru fiecare elev de la bugetul de stat, ar trebui sa fie suficient, cel putin in scolile mai mari, pentru cele nesesare copiilor si sa se renunte la fondul clasei.

"Insa nu se va renunta pentru ca, de multe ori, aceste asociatii de parinti sunt niste generatoare de profit, fie pentru buzunarul propriu al parintilor care strang banii, fie pentru cel al directorului scolii. Se strang de la sume mai mici pana la 1.000 de lei pe an, in scolile de fite din Capitala", a explicat Cristache.

Si Ioana, mama a unei eleve de liceu din Capitala, recunoaste ca adesea da cativa zeci de lei pe semestru, pentru cumpararea de markere si alte obiecte necesare elevilor la clasa.

"Nu ni se mai impune de catre diriginta, ca in urma cu cativa ani, sa dam anumite sume, insa platim din buzunar lucrurile de care copiii nostri au nevoie si scoala nu are bani sa le asigure. Mai mult am platit in primul an, caci clasa arata rau si le-am cumparat cele necesare, pentru ca nu aveau nici jaluzele si stateau in soare, in banci. Acum, mai dam cativa zeci de lei pe semestru pentru consumabile", ne-a spus Ioana.

Ea a adaugat ca nu de putine ori parintii sunt cei care insista sa mai cumpere sau sa inlocuiasca unele dotari ale claselor.

FNAPIP: Parintii insista sa dea fondul clasei, asa isi cumpara linistea

Unii parinti, sustine reprezentatul FNAP, insista sa dea bani la scoala, asa fiind obisnuiti, chiar daca nu li se cere sau nu li se sugereaza de catre nimeni.

"Sunt parinti care insista sa dea bani, desi copilul este abia in clasa pregatitoare. Acestia sunt parintii care vor sa isi cumpere linistea, confortul si, de ce nu, o nota mare copilului. Si invatatorii sau profesorii inca pun presiune pe strangerea fondului clasei, dar mai putin in ultimii ani, dupa ce s-a tot mediatizat acest subiect", a adaugat Iulian Cristache, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar.

Daca nu pun presiune pe elevi sa plateasca fondul clasei, acum dascalii pun presiune pe copii sa mearga la after school-uri, mai exact la cele unde predau tot ei sau ii forteaza sa le ofere vouchere, ca sa nu fie bani la mijloc.

Si autoritatile recunosc ca se strang bani in scoli si sustin ilegalitatea strangerii fondului clasei, insa nu fac mai nimic ca sa impiedice acest lucru.

”Legal nu este. Daca parinti strang bani, aduc mult mai multa imagine negativa scolii si chiar unii parinti se antagonizeaza in raport cu scoala cu aceste fonduri, pentru ca nimanui nu ii convine sa scoata din buzunar. Chiar daca parintele considera ca in felul acesta sprijina copilul, nu se bucura cand scoate bani din buzunar si ii pune intr-un fond al clasei. Mai bine sa invatam sa facem proiecte, sa gasim resurse din bani europeni sau alte resurse si sa incercam sa aducem in scoli ceea ce scoala impune ca o necesitate. Este un ordin de ministru de multi ani de zile. Poate ca intarim in lege”, declara la inceputul anului fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Ce spun expertii in legislatie despre practica strangerii fondului clasei

Legislatia noastra prevede ca invatamantul de stat este gratuit si nu face nicio referire la fondul clasei.

"Potrivit Legii educatiei nationale, invatamantul de stat este gratuit. De la aceasta regula exista unele exceptii prevazute in lege, insa care nu sunt relevante pentru intrebarea referitoare la fondul clasei. Sintagmele „fondul clasei” si „fondul scolii” nu exista in legislatie", a explicat, pentru Wall-Street, Adrian Cristea, senior associate in cadrul firmei de avocatura Filip&Company.

Cu toate acestea, potrivit Regulamentului-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, Consiliul de conducere al Comitetului de parinti pe grupa/clasa are printre atributii „sustinerea activitatilor dedicate intretinerii, dezvoltarii si modernizarii bazei materiale a grupei/clasei si unitatii de invatamant, prin strangerea de cotizatii voluntare de la membrii asociatiei de parinti si atragerea de fonduri banesti si donatii de la persoane fizice sau juridice, colectate prin asociatia de parinti cu personalitate juridica cu respectarea prevederilor legale in domeniul financiar (s.n.)”.

Asadar, comitetul de parinti constituit la nivel de clasa sau de grupa poate decide sa sustina, inclusiv financiar, intretinerea, dezvoltarea si modernizarea bazei materiale a clasei cu respectarea prevederilor legale in domeniul financiar.

Cum poate deveni legala strangerea de bani

"Exista doua modalitati legale in care pot fi atrase fonduri in acest scop, ambele fiind realizate prin intermediul asociatiei de parinti (entitate cu personalitate juridica), respectiv: strangerea de cotizatii voluntare de la membrii asociatiei de parinti sau atragerea de fonduri banesti si donatii de la alte persoane fizice sau juridice", a explicat Alin Grapa, associate la Filip&Company.

Pentru ca aceasta sustinere financiara sa fie legala este obligatoriu ca banii sa fie stransi prin intermediul unei asociatii a parintilor, asociatie care este infiintata si functioneaza potrivit Ordonantei de Guvern nr. 26/2000 privind asociatiile si fundatiile si este obligata sa respecte reglementarile din domeniul financiar – contabil.

Ce reguli trebuie sa respecte asociatia de parinti cand strange banii pentru fondul scolii

Aceasta sustinere financiara se poate face doar in conditiile amintite si exista o serie de reguli care trebuie respectate:

• Este interzisa si constituie abatere disciplinara implicarea copiilor/elevilor sau a personalului din unitatea de invatamant in strangerea si/sau gestionarea fondurilor;
• Hotararea comitetului de parinti (privind sustinerea financiara a scolii) nu este obligatorie; astfel, parintii pot refuza sa contribuie financiar, fara a fi atrasa nicio sanctiune fata de parintii respectivi sau fata de elevi;
• Sponsorizarea nu atrage dupa sine drepturi suplimentare pentru copii/elevi/parinti, tutori sau sustinatori legali (functioneaza, in mod evident, principiul nediscriminarii);

Printre posibilele solutii pentru evitarea strangerii de contributii de la parinti se numara:

• solicitarea de fonduri de la bugetul local sau national pentru a acoperi lipsurile materiale;
• efectuarea de demersuri de catre Consiliul reprezentativ al parintilor din unitatea de invatamant pentru atragerea de resurse financiare, care vor fi gestionate de catre scoala constand in contributii, donatii, sponsorizari etc., din partea unor persoane fizice sau juridice din tara si din strainatate;
• implicarea scolii si a Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice in atragerea de fonduri europene pentru modernizarea bazei materiale a scolilor.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri