Claudiu Năsui, ministrul Economiei, a anunțat faptul că de la 1 ianuarie 2022 va fi implementată măsura zero taxe pe salariul minim, pe un sector pilot. Dacă la începutul anului, ministrul sugera că domeniul ales va fi Agricultura, Năsui precizează că este foarte posibil ca HoReCa să fie beneficiarul măsurii, fiind unul dintre cele mai afectate domenii de pandemie.

”Măsura cu zero taxe pe salariul minim va fi implementată de la 1 ianuarie 2022, într-un sector pilot. Acesta nu a fost ales încă, dar e foarte posibil să fie HoReCa”, a declarat Năsui, într-o conferință de presă.

Ministrul a adăugat că această măsură este una bună pentru întreaga economie, este ”un scut fiscal pe salariul minim”, mai ales că se adresează tuturor angajaților, nu doar celor cu salariul minim. Taxele pe care un salariu minim le generează sunt de circa 1.000 de lei.

”Statul trebuie să lase economia să meargă, iar pentru aceasta are nevoie de ajutorul privatului pentru ca acesta din urmă să semnaleze problemele și să susțină soluția corectă”, a adăugat ministrul, specificând și că această măsură va duce la retenția personalului calificat la nivelul României.

În prezent, industria HoReCa se confruntă cu o lipsă acută de specialiști, cum ar fi bucătari, cofetari sau patiseri, aspect confirmat chiar de Ion Biriș, președintele HORA.

”Penuria de forță de muncă este o problemă veche a României. Românii sunt harnici și muncitori, dar nu în țară, ei muncesc în străinătate. De ce aleg străinătatea? Pentru că noi suntem mai săraci, iar alții mai bogați și au un salariu minim mai mare decât în România. Trebuie să facem ceva cu acest salariu”, a precizat Năsui.

El a mai spus și că românii nu se gândesc la salariul brut când se angajează, ci se raportează la salariul net, cu câți bani rămân în mână. ”Acest lucru îi îndepărtează de România”, completează ministrul.

Noi restricții în HoReCa de teama valului 4?

Având în vedere răspândirea rapidă a tulpinii Delta, românii așteaptă cu nerăbdare noi măsuri în România, mai ales că alte state europene au introdus noi restricții.

În acest sens, Claudiu Năsui a precizat că nu este în atribuțiile ministerului Economiei să stabilească noi măsuri.

”Am susținut campania de vaccinare voluntară și introducerea cât mai multor facilități pentru oameni, astfel încât aceștia să se vaccineze. În altă ordine de idei, nu sunt fanul restricțiilor. Însă aceasta este o decizie a CNSU. Noi nu am avut o discuție în acest sens, nu ține de Ministerul Economiei să stabilească dacă oamenii vin cu certificat verde în restaurant”, a explicat Năsui.

Sursa foto: Guvernul României/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri