Aproape 3 milioane de elevi şi preşcolari încep luni cursurile noului an şcolar 2022 - 2023 în peste 17.800 de unităţi de învăţământ.

După doi ani de restricţii în contextul pandemiei de COVID-19, părinţii vor avea acces la festivităţi. Anul şcolar 2022 - 2023 are o durată de 36 de săptămâni de cursuri şi se va încheia pe 16 iunie 2023.

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 2 iunie 2023.

Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni şi se încheie la data de 9 iunie 2023.

Citește și: Abonamentele STB pentru elevi și studenți vor putea fi achiziționate online

Noul regulament care se va aplica în anul școlar 2022-2023

Începând cu data de 1 septembrie 2022, a intrat în vigoare noul Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Conform Ministerului Educaţiei, comparativ cu precedentul regulament (abrogat), elementele de noutate constau în:

* compatibilizarea prevederilor ROFUIP cu structura anului şcolar

* reglementarea utilizării catalogului electronic, pentru început, în unităţi-pilot

* numărul de calificative/ note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de cadrul didactic, în funcţie de numărul unităţilor de învăţare şi de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină, numărul de calificative/ note acordate anual este cu cel puţin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învăţământ

* modul de încheiere a situaţiilor şcolare - la fiecare disciplină se încheie anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului şcolar

* includerea unor reglementări privind nivelul antepreşcolar (creşe)

* creşterea relevanţei formării continue a personalului didactic prin definirea comisiei pentru mentorat didactic şi formare în cariera didactică la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică, precizându-se atribuţiile specifice

* eliminarea dispoziţiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educaţie este de ordin constituţional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învăţământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu

* eliminarea oricărei dispoziţii/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri băneşti de la părinţii elevilor.

Citește și: Vacanțe școlare 2022 - 2023. Când iau vacanță elevii din România și când vor fi ”Școala Altfel” și ”Săptămâna Verde”

Mediile din gimnaziu nu vor mai conta la admiterea în liceu

Pe 29 august, ministrul Sorin Cîmpeanu a anunţat că Ministerul Educaţiei şi partenerii de dialog social au agreat eliminarea mediei claselor V - VIII din calculul mediei de admitere la liceu începând cu anul şcolar 2022 - 2023, ierarhizarea urmând a se realiza doar pe baza mediei obţinute la Evaluarea naţională.

În premieră, elevilor de clasa a V-a li se vor acorda atât burse sociale, cât şi burse de studiu încă de la începutul anului şcolar 2022 - 2023. "Bursele sociale şi de studiu se vor acorda în condiţiile îndeplinirii criteriilor pentru ambele categorii de burse (inclusiv criteriul privind numărul maxim de 20 absenţe, iar în cazul burselor de studiu - pe baza calificativelor anuale şi obţinerii calificativului anual Foarte Bine în clasa a IV-a)", a precizat ministrul Educaţiei.

Câte școli sunt încă în reparații în prima zi a anului școlar

La început de an şcolar, un număr de 374 de unităţi de învăţământ sunt relocate, cele mai multe în Bucureşti - 36, Vaslui - 40, Constanţa şi Prahova - 18, unde sunt efectuate lucrări majore de reabilitare a clădirilor şi de extindere, iar contractele încheiate au date de finalizare ce depăşesc data de 5 septembrie.

Potrivit ministrului Educaţiei, manualele şcolare sunt deja în şcoli în proporţie de 98%.

Săptămâna trecută, într-o videoconferinţă cu prefecţii, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a precizat că 3.783 de clădiri şcolare funcţionează fără autorizaţii de securitate la incendiu, însă 862 dintre acestea sunt în curs de conformare.

Bode a susţinut că din cele 17.872 de unităţi de învăţământ preuniversitar evaluate la nivel naţional, 57% nu sunt asigurate cu pază, iar 43% din unităţile de învăţământ beneficiază de o formă de pază asigurată cu resursă proprie, cu societăţi specializate de pază sau în format mixt.

Sursa foto: Syda Productions / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri