Comisia de etică a UBB a adoptat la începutul anului 2023 o decizie ca urmare a autosesizării în urma unor noi informații cu privire la suspiciuni de plagiat în teza de doctorat a lui Lucian Bode. Analiza specialiștilor arată că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate. Comisia ii solicită acum ministrul de Interne corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei. De asemenea, se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii.

Conform comunicatului UBB, ”în prima sesizare la această teză, UBB a primit o serie de suspiciuni de plagiat și a identificat altele în plus, în baza analizei integrale a tezei cu două softuri antiplagiat. Concluziile detaliate ale Comisie de etică asupra acestor suspiciuni pot fi găsite aici. În esență, s-au confirmat cele mai multe suspiciuni, s-au dispus măsuri de corectare și s-a sesizat CNATDCU pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii.”

Ulterior, ministrul de Interne a reacționat pe Facebook. ”Este absolut uluitor demersul de analizare a unei lucrări redactate în 2018 folosind norme actualizate în 2020-2022”, susține Lucian Bode. Ministrul de interne crede că expresia „profund viciată” e ”o apreciere subiectivă a Comisiei, o judecată de valoare goală de semnificație academică”. El susține că, prin acțiunea pe care a deschis-o în instanță, vrea să se asigure că legea este respectată, indiferent despre cine este vorba.

Lucian Bode mai vorbește despre ”atacuri concertate ale USR și ale sateliților săi asupra mea și asupra Partidului Național Liberal”

Ministrul de Interne a amenințat UBB cu procesul

În urma sesizării din oficiu, Comisia a analizat noile suspiciuni de abatere de la etica academică în redactarea tezei de doctorat, iar prin noua hotărâre s-a confirmat majoritatea acestor suspiciuni, s-au dispus măsuri de corectare și retragere a cărții, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii. Comisia de etică a cooptat ca membri externi în condițiile pe profesorul Corneliu Bjola, specialist în relații internaționale de la Universitatea din Oxford și pe proesorul. Alin Fumurescu de la Universitatea din Houston, specialist în științe politice.

Comisia de etică a UBB afirmă că a procedat legal și obiectiv în analiza acestei teze de doctorat, în limita competențelor sale și cu respectarea principiilor de drept și va continua să se pronunțe în aceeași manieră dacă există și alte sesizări.

Conform hotărârii UBB, în data de 27.12.2022, Lucian Bode a transmis prin avocat plângere prealabilă intentării unei acțiuni în contencios administrativ, solicitând oprirea oricărei evaluări a tezei de doctorat în temeiul Deciziei CCR 364/2022.

Comisia justifică însă legalitatea analizei prin faptul că aceasta vizează aspectele de ETICĂ din teză și nu cele legate de valoarea ei științifică.

Teza de doctorat a lui Lucian Bode, ”profund viciată”

Comisia afirmă că se confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamate anterior și analizate de Comisie – plagiat și citare defectuoasă sau incorectă. Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată. Dar, nefiind membru al comunității academice sau cercetător, lui Lucian Bode nu i se pot aplica sancțiunile prevăzute de legea 206/2004. După cum a constatat și Ministerul Educației, retragerea titlului de către CNATDCU/minister este imposibilă conform Deciziei nr. 364 din 8 iunie 2022 a Curții Constituționale, decizie care a făcut imposibilă sancționarea administrativă (sau judiciară) prin retragerea titlului de doctor. Universitatea Babeș-Bolyai va sesiza totuși CNATDCU cu concluziile prezentei analize.

De asemenea, Comisia reia solicitarea adresată lui Lucian Bode de a alinia teza cu standardele de etică academică și de a o pune la dispoziție Școlii doctorale și Comisiei de etică. Comisia cere retragerea cărții „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”, publicată pe baza tezei la editura CA Publishing în 2021, iar o eventuală republicare să fie realizată doar după corectarea tuturor abaterilor constatate.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri