3 Martie 2023

România, mai săracă cu 500 de biblioteci. Țara noastră e codașă în UE în ceea ce privește consumul de carte



În ultimii doi ani, numărul bibliotecilor școlare a scăzut constant, de la 6.545 în 2019, la 6.050 în 2022, în vreme ce numărul copiilor care au împrumutat cel puțin o carte școlară s-a diminuat și el cu peste 450.000, arată datele de la organizația Salvați Copiii.

Conform statisticilor Asociației Editorilor din România (AER), România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de carte, cu o cifră de afaceri de circa 60 de milioane de euro înregistrată de edituri, în vreme ce Germania, de pildă, are cea mai mare piață de carte din Europa, care înregistrează vânzări anuale de circa 9 miliarde de euro.

„Lectura este esențială în anii de formare, pentru că este un instrument prin care copiii învață natural, încep să cunoască lumea în sens larg, să înțeleagă natura umană, emoțiile, prin intermediul poveștilor, ceea ce contribuie decisiv la formarea empatiei sociale. Accesul inegal la carte, la bibliotecă este un factor de discriminare în România”, a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.



Citeste si