Sindicaliştii din sistemul de învăţământ care au protestat începând de la ora 11:00 în Piaţa Victoriei și au ajuns ulterior la Palatul Cotroceni în jurul orei 14:30. Liderii de sindicat au solicitat intervenţia de urgenţă a preşedintelui Klaus Iohannis, după ce, nici la întâlnirea de marţi cu reprezentanţii Guvernului cele două părţi nu s-au înţeles pentru închiderea conflictului. Klaus Iohannis le-a spus sindicaliștilor că se angajează să gireze un acord cu profesorii, în eventualitatea în care guvernanții vor ajunge la un consens cu liderii din educație.

„I-am prezentat problemele noastre, cele două revendicări principale: acordarea unei majorări salariale și problema legată de garantarea aplicării acelui principiu că profesorul debutant să aibă un salariu cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie (...) Cea mai importantă victorie este faptul că pentru prima dată partidele politice de la putere au înțeles care este nemulțumirea din sistemul educațional și că trebuie să se țină cont de problemele noastre. Poate fi un semnal pozitiv că se implică și șeful statului.
Nu facem un pas înapoi, important este ca solicitările colegilor noștri să fie puse în aplicare. Colegii noștri vor decide dacă aceste angajamente pot duce la detensionare, există această posibilitate. Este un moment important pentru clasa politică pentru recredibilizare. Au obligația față de oamenii din sistemul educațional și față de copii și părinți să fie responsabili.Președintele se angajează că în cazul în care se acceptă un acord cu coaliția de guvernare, acest acord se va gira de către domnia sa. Președintele de asemenea a promis că va fi mai implicat și eu cred că ne-a înțeles”, au transmis liderii de sindicat după întâlnirea de la Palatul Cotroceni.

Sindicaliştii au precizat că greva generală va continua şi miercuri, dar au transmis că toţi colegii din teritoriu vor fi consultaţi în legătură cu acest acord şi vor lua decizia dacă vor încheia acest protest.

"I-am prezentat domnului preşedinte care sunt problemele noastre, cele două revendicări principale şi anume acordarea unei majorări salariale în perioada imediat următoare şi evident cea mai importantă: garantarea aplicării acelui principiu în grila salarizării, ca profesorul debutant să aibă salariul mediu brut pe economie. Domnia sa ne-a spus că emiterea unui act normativ - ordonanţă - nu se poate, dar că se angajeaza ca în cazul în care se va accepta un acord îl va gira şi domnia sa", a declarat liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret, Marius Nistor, a precizat că membrii de sindicat vor fi informaţi asupra discuţiilor avute cu preşedintele Iohannis şi vor decide dacă angajamentele acestuia pot conduce la detensionarea situaţiei, adăugând că "există această şansă''.

"Colegii noştri vor considera dacă aceste promisiuni şi angajamente ale preşedintelui pot să conducă la detensionarea acestui conflict. Cred că există această posibilitate în momentul faţă, dar decizia va fi strict a colegilor noştri. Este un moment important pentru clasa politică, de recredibilizare prin asumarea unor responsabilităţi pe care le au vizavi de resursa umană din sistemul de învăţământ. Au obligaţia aceasta faţă de aceşti oameni minunaţi, au această obligaţie faţă de copii, faţă de părinţii", a spus Nistor.

Întrebat cum i s-a părut discuţia cu preşedintele, el a afirmat că a fost una constructivă.

"Este o şansă optimă pentru toţi colegii noştri ca problemele lor care sunt cunoscute acum de toată opinia publică şi care au o largă susţinere să poată fi rezolvate cât mai rapid", a adăugat liderul sindical.

Sursa foto: Facebook / Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri