Cele 29 de grade Celsius din București nu i-au speriat pe profesorii care au venit în număr mare să-și strige nemulțumirile în fața Guvernului. În zgomote de vuvuzele și fluiere, profesorii încearcă să se facă auziți în acest mod zgomotos, semn că disconfortul traiului cu venituri insuficiente și nemulțumirile interiorizate poate de prea mult timp, au ieșit la suprafață. Astăzi este a 12-a zi de grevă, timp în care aproximativ 12.000 de angajați din învățământ au ieșit în Piața Victoriei, urmând să ajungă din nou în marș la Cotroceni.

Văd multe pancarte semnalate cu diferite orașe din țară, de Galați, Brăila, Bârlad, Vaslui, Olt sau Argeș. Am intrat în mijlocul profesorilor veniți la protest în același timp cu un grup de cadre didactice din Vaslui. Am discutat cu un domn profesor care predă științe socio-umane care mi-a povestit că principala nemulțumire rămâne salariul, dar și „investiția modestă” din învățământ cu care nu se poate face educație de calitate pentru copii.

„Am venit din aceleași motive, să obținem mai multe beneficii și recunoașterea muncii noastre. Se folosesc de noi de ani de zile și ne plătesc umilitor (...) Și investițiile în educație sunt modeste, dar principala nemulțumire este salariul, să nu fim ipocriți acum și bugetul mic deja de ani de zile. De ce la medici se poate, la polițiști se poate, dar la învățământ nu?”, spune profesorul din Vaslui care le transmite guvernanților să își facă datoria și să respecte cadrele didactice.

Majoritatea covârșitoare a profesorilor care participă la grevă o fac nu doar pentru salarii mai mari, ci și pentru a atrage atenția asupra altor nevoi din învățământ precum dotarea școlilor cu materialele didactice necesare sau oferirea de mai multe cursuri de formare pentru profesori. Concret, 100% dintre profesorii care participă la grevă vor salarii mai mari, iar 98% vor să atragă atenția și asupra altor probleme din învățământ, arată cel mai recent sondaj realizat de fundația World Vision România în rândul a peste 1200 de cadre didactice. Pe profesori îi nemulțumește și infrastructura precară a școlilor, lipsa de materiale didactice pentru desfășurarea orelor de predare, comunicarea deficitară cu unii dintre părinți și elevi, dar și nevoia de mai multe cursuri de formare pentru personalul didactic.

Și condițiile de muncă sunt o problemă pentru că nealocând 6% din PIB, achizițiile sunt făcute prost. Spre exemplu noi avem tablă smart fără soft, adusă doar ca să șteargă femeia de serviciu. Iarăși, igiena în școli nu este cea mai bună, copiii nu au hârtie igienică, săpun la baie, deci nu sunt condiții. Apă este, dar nu ai cel mai banal lucru, hârtia și săpunul. De asemenea, sunt blocate posturile pentru angajarea personalului nedidactic. Am avut două femei de serviciu care au ieșit la pensie, apoi nu s-au mai făcut angajări. Deci la capitolul igienă lasă de dorit. Totodată, săptămâna verde ar trebui finanțată de guvern, eu am o clasă de copii care provin din familii dezavantajate, eu nu mă pot duce cu elevii în excursie să le arăt mediul înconjurător, să vadă cum se păstrează sau se alterează, să le pot oferi exemple.

profesor de matematică din sectorul 6 al Capitalei

Sindicaliştii s-au întâlnit azi în Piaţa Victoriei, la ora 11:00, iar la 12:30 au plecat în marş pe traseul Piaţa Victoriei - Bd. Nicolae Titulescu - urcare Pod Basarab - str. Grozăveşti - Bd. Geniului - sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piaţa Răzoare, iar punctul final este Statuia Leu, din sectorul 6. Reamintim că Guvernul a aprobat joi o Declaraţie, având ca anexă un memorandum, ca o "garanţie suplimentară" privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ, în acord cu solicitarea cadrelor didactice în acest sens. În context, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat că Memorandumul prin care Guvernul se angajează să ofere garanţii suplimentare în ceea ce priveşte salarizarea profesorilor debutanţi nu prezintă foarte multe garanţii din punct de vedere juridic.

„Am venit să protestăm pentru lipsa de implicare a guvernanților vizavi de noi, cadrele didactice, pentru felul în care s-au auzit cererile noastre sau mai bine zis pentru felul în care nu s-au auzit, pentru faptul că la una dintre grevele din trecut, din învățământ, care a durat trei săptămâni, după ce s-a dat o Ordonanță de Urgență, domnul Stolojan a ieșit și ne-a zis dacă mai așteptam trei zile obțineam ce ce ne-am fi dorit. Este ceva ce credem că se poate și acum și asta ne dorim”, mi-a povestit o învățătoare din Argeș, cu 35 de ani de experiență în învățământ.

Cadrul didactic spune că este acută nevoie de o depolitizare a funcțiilor ocupate în educația de stat din România, ce provoacă tensiuni permanente și generează frică în rândul profesorilor și al elevilor. În mesajul său către guvernanți, învățătoarea le recomandă acestora să ia decizii înțelepte și în cunoștință de cauză pentru binele învățământului românesc, în centrul căruia se află copilul.

„Ieri aici au fost mii de oameni din medicină care au protestat alături de noi, ridicați de noi. Rugăm copiii să ne fie alături și părinții să nu se lase manipulați, greva nu e doar pentru bani. Educația de calitate se face cu formare. Nu te poți forma în ritmul noilor descoperiri pe banii tăi. Trebuie să faci niște cursuri plătite de stat”, spune un alt cadru didactic care predă limba și literatura română.

„Studenții sunt cu voi”

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este astăzi alături de profesorii din învățământul preuniversitar și superior și susține inițaitivele sindicatelor privind nevoia unei finanțări corecte a educației, un sector prioritar pentru orice națiune. „Studenții sunt cu voi”, după cum arată mesajul pe care o tânără îl poartă ridicat deasupra capului prin mulțimea de profesori și de susținători.

„Am venit să susținem profesorii și sindicatele. Suntem aici pentru finanțare adecvată în educație. Este un deziderat constant al federației și considerăm că un învățământ de calitate e posibil numai prin finanțare corespunzatoroare”, a declarat Andreea Argeșeanu, Vicepreședinte educațional ANOSR.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri