Iar vine școala. Acest gând răsună ca un ecou tulburător în mintea multor părinți. De abia ce puseseră și ei ban pe ban să meargă în vacanță cu copiii, când, iată, clopoțelul neiertător sună din nou. Dar nu doar pentru a-i chema la ore pe copii. Ci și pentru a-i face pe părinți să decarteze bani pe care i-ar păstra mai degrabă să plătească lumina, gazele sau întreținerea.

Comparând cu prețurile de anul trecut, însă, când wall-street.ro a scris faptul că, la Carrefour, spre exemplu, exista o creștere între 10% și 40% la prețurile la rechizite față de anul anterior (2021), cine caută bine găsește și anul acesta prețuri comparabile cu cele de atunci.

Dar, e drept, trebuie să caute bine.

Ghiozdan de "sărăc" găsești. Dar vrei asta?

Să luăm exemplul "pietrei" de temelie a școlarului - ghiozdanul. Și nu întâmplător am ales cuvântul piatră, ci pentru că, așa cum știm, la cât de încărcate sunt ghiozdanele elevilor de cărți și caiete, acestea pot fi ușor asemuite unor pietre.

Astfel, dacă anul trecut produsul-vedetă la Carrefour în acest sens era ghiozdanul Cameleon, cu prețul de 64,50 de lei, observăm că retailerul are anul acesta la vânzare produse similare, cum ar fi ghiozdanul Fan Teens, la prețul de 64, 90 lei, sau ghiozdanul tematic Frozen, la prețul de 64,90 de lei.

No big deal, am puteam spune, nu? Pe de altă parte, dacă ne uităm cu atenție pe site-ul aceluiași retailer, observăm că există și ghiozdane cu preț peste dublu (mermaid Lego, 139 lei) sau chiar de patru ori mai mare (Gorjuss, în valoare de 249 de lei).

Același lucru este de altfel valabil, într-o oarecare măsură, și pentru penare. Astfel, dacă anul trecut produsul-vedetă Carrefour în acest sens costa 19,90 lei (cu reducere 20%), anul acesta observăm faptul că cel mai ieftin penar din oferta aceluiași retailer costă 24.90 lei, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 25%.

Pentru a nu ne limita însă la un singur retailer, să ne uităm și la oferta Auchan. Iar aici observăm, cu surprindere, un ghiozdan la preț aproape de dumping, am putea spune (e drept că pentru grădiniță), la prețul de 29 de lei. Un adevărat chilipir, nu?

Când vine vorba de școală, însă, prețurile sar brusc. Astfel, cel mai ieftin ghiozdan disponibil pentru școală la Auchan are un preț de 139 lei, ceea ce reprezintă o creștere, spre exemplu, față de oferta de anul trecut, când, în cadrul unei campanii de înghețare a prețurilor, retailerul oferea ghiozdane complet echipate la 100 de lei. Mai concret, o creștere de aproape 40%.

Pantalonași, hăinuțe, există. Dar mai rămân bani și de altceva?

Cum copilul nu poate merge la școală doar cu ghiozdanul, e clar însă că îi trebuie și ceva haine.

Aici problema capătă proporții, în sensul în care, pe platforma hainedescoala.ro, o cămășuță cu mânecă lungă pentru fetițe costă 52 lei, în vreme ce una cu mânecă scurtă 50 de lei.

Din nou, copilul nu poate merge la școală numai în cămașă. Fetiței îi trebuie, prin urmare, și o fustiță, care, ce să vezi, pe același site costă 47 de lei. Mai pune șosetele - 40 de lei, mai pune niște pantofiori, care, pe site-ul celor de la CCC costă minimum 45 de lei și, la finalul zilei, când vii acasă ca părinte să faci socoteala, tot ce am scris mai sus rezultă în felul următor: peste 270 de lei.

Bine, veți spune, dar copilul trebuie să și scrie cu ceva, nu? Desigur - aici poți să scapi chiar și cu un set de carioci de 20 de lei, plus musai un stilou, că altfel nu se poate - iar aici dacă vrei cel mai cel mai ieftin model, găsești chiar și la 26 de lei. Sigur, el nu va rezista mai mult de o folosire, dar dacă vrei să arate bugetul bine, există și această variantă.

Ce avem, așadar, până aici ca buget? Peste 300 de lei, iar asta la minima rezistență, pentru că bineînțeles că experiența de părinte îți spune faptul că nu poți lua chiar cele mai ieftine lucruri. Dacă mai pui însă și caietele și manualele, cumva lucrurile încep să dea cu virgulă, pentru că sari de bugetul de anul trecut pentru echiparea unui copil de școală, când știm că acesta era între 300 și 500 de lei.

Toate aceste lucruri trebuie citite însă într-o cheie generală mai largă, în care un studiu PwC realizat în acest an arată faptul că, de anul trecut și până acum, procentul angajaților din România cărora salariul le ajunge doar pentru cheltuielile curente a urcat la 57%, în vreme ce 13% spun că se descurcă greu să plătească facturile în fiecare lună.

Ce rămâne de făcut atunci? Îi dai copilului tău pantofii tăi cu 8 numere mai mari să meargă la școală? Sigur că nu. Dar când pui cap la cap tot cei ai de plătit ca să îți duci viața în România, rechizitele, precum și hainele copilului au foarte mult de suferit.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri