29 Septembrie 2023

Top 10 cele mai bune universități din România



În România există 93 de instituții de învățământ superior, publice și private, pe care le regăsim în 23 de localități urbane. Dintre acestea, 53 de instituții sunt de stat (46 sunt civile și 7 militare), acestea fiind toate acreditate, iar 40 sunt private (34 acreditate și 6 autorizate provizoriu). Topul celor mai bune universități din România este realizat în baza unui Metaranking Național (aferent anului 2021), un mecanism de ierarhiare conceput pe baza analizei unor clasamente universitare internaţionale, recunoscute de către International Ranking Expert Group, Inventory of International Rankings (IREG), în care sunt prezente universităţile româneşti, conform metodologiei stabilite prin Ordinul Ministerului Educației cu nr. 3095/2022 din 7 februarie 2022.

1. Universitatea Babe?(TM)-Bolyai din Cluj-Napoca

Prestigioasa Universitate Babeș Bolyai este prima în topul universităților din țară, acesta fiind pe locul 260 în Europa și pe 15 în Europa Centrală și de Est, potrivit clasamentului QS World University Rankings – Europe 2024.

Site oficial: https://www.ubbcluj.ro/ro/

Sursa foto: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca


2. Universitatea din Bucure?(TM)ti

Universitatea din Bucureşti (UB) este prima universitate din România în ceea ce priveşte rezultatele angajabilităţii absolvenţilor şi reputaţia în rândul angajatorilor, conform primei ediţii dedicate Europei a clasamentului Quacquarelly Symonds (QS) World University Rankings 2024 - Europe, unul dintre cele mai cunoscute clasamente din spaţiul academic la nivel mondial.

Sursa foto: Shutterstock


3 Universitatea Politehnica din Bucure?(TM)ti

Universitatea Politehnica din București este cea mai veche instituții de învățământ superior care pregătește inginerii care ies de sistemul educațional de stat, fiind înființată în 1818. În 2022,a ceasta a fost inclusă în clasamentul World University Rankings, alături de Universitatea Politehnica din Timișoara.

Site oficial: https://upb.ro/

Sursa foto: Agerpres


4. Universitatea de Medicin? ?(TM)i Farmacie Iuliu Ha?>ieganu din Cluj-Napoca

Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca este una dintre cele mai prestigioase universități din România care pregătește pe piața muncii specialiști în domeniul medical. Universitatea datează din 1776, de când Împărăteasa Maria Terezia a emis decretul de întemeiere aceasta fiind prima școală de medicină din Transilvania. Recent, UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca a deschis o nouă extensie universitară în municipiul Baia Mare, în cadrul căreia vor fi formați asistenți medicali generaliști.

Site oficial: https://umfcluj.ro/

Sursa foto: Facebook / UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca


5. Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Ia?(TM)i

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași este o instituție de învățământ superior de referință pentru regiunea Moldovei, fiind fondată în 1860, la scurt timp după formarea Principatelor Unite. În prezent deține 15 facultăți, aproximativ 25.000 de studenţi şi peste 700 de cadre didactice titulare.

Site oficial: https://www.uaic.ro/

Sursa foto: Facebook / Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași


6. Universitatea Transilvania din Bra?(TM)ov

Universitatea Transilvania din Brașov datează din anul 1971 și are în prezent 18 facultăți și un număr de peste 20.350 de studenți și peste 690 de cadre didactice.

Site-ul oficial: https://www.unitbv.ro/

Sursa foto: Facebook / Universitatea Transilvania din Brașov


7. Universitatea de Vest din Timi?(TM)oara (UVT)

În mai 1944 se înființa Universitatea de Vest din Timișoara, o instituție de învățământ superior de referință pentru zona de vest a României. Universitatea de Vest din Timișoara este membră fondatoare a Alianței Europene UNITA, împreună cu Universitatea Beira Interior (Portugalia), Universitatea din Zaragoza (Spania), Universitatea din Torino (Italia), Universitatea din Pau și Universitatea Savoie Mont Blanc (Franța). În 2020, Universitatea de Vest din Timișoara devine membră a Alianței Timișoara Universitară (ATU), prima structură formală de cooperare și consolidare a centrului academic al Timișoarei, potrivit informațiilor regăsite pe site-ul oficial.

Sursa foto: Facebook/ Universitatea de Vest din Timișoara (UVT)


8. Universitatea de Medicin? ?(TM)i Farmacie Carol Davila din Bucure?(TM)ti (UMFCD)

Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București datează de mai bine de un secol și poartă numele lui Carol Davila, medic roman de origine franceză. Alături de Nicolae Kretzulescu, acesta a pus bazele învațământului medical din România, înființând, în 1857, Școala națională de medicină și farmacie.

Site oficial: https://umfcd.ro/

Sursa foto: Facebook / Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București (UMFCD)


9. Universitatea Tehnic? din Cluj-Napoca

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a cărei origini încep de la începutul anului 1920, deține 12 facultăți ce sunt repartizate în cele două centre universitare din Cluj-Napoca și Baia Mare. La acestea adaugă extensiile din Alba Iulia, Bistrița, Satu Mare și Zalău. Universitatea oferă programe de licență, masterat și doctorat, dar și programe de formare continuă, conform informațiilor regăsite pe site-ul oficial.

Sursa foto: Facebook / Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca


10. Universitatea Tehnic? Georghe Asachi din Ia?(TM)i

Universitatea Tehnică Georghe Asachi din Iași se numără printre primele instituții de învățământ superior de profil tehnic din România și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată. Universitatea a fost înființată în 1937, iar în prezent are în componenţa sa 11 facultăţi.

Site oficial: https://www.tuiasi.ro/

Sursa foto: Facebook / Universitatea Tehnică Georghe Asachi din Iași




Citeste si