Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, joi, la Târgu Mureş, că legislaţia va fi modificată astfel încât şcolile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere video-audio, iar în acest sens se va lua şi măsura respectării protecţiei datelor personale, scrie Agerpres.

"Trebuie să avem siguranţă şi fizică a şcolilor. Trebuie să avem şi posibilitatea să aflăm ce s-a întâmplat într-un caz de violenţă. De aceea am introdus prevederea legală care permite ca echipamentele audio-video pe care le avem în multe şcoli, pentru că sunt centre de examen, să poată fi folosite de instituţiile statului care au drept să vizioneze astfel de înregistrări pentru a afla ce s-a întâmplat. Pentru că pot fi plângeri abuzive, dar pot fi şi chestiuni pe care nimeni nu le recunoaşte şi atunci o înregistrare vine şi ajută poliţia să clarifice sau poate directorul şcolii, în cazuri mai puţin grave, să clarifice unde a fost problema şi cum trebuie adresată această măsură (...). Eu am mare încredere că şcolile vor proteja datele personale şi vor utiliza astfel de înregistrări doar pentru acest scop, de reducere a violenţei în şcoli", a declarat ministrul Ligia Deca.

Ministrul Educaţiei a arătat că după intrarea în vigoare a modificărilor legislative se vor elabora normele metodologice care vor stabili în detaliu modul de utilizare a înregistrărilor şi că această măsură nu e luată pentru evaluarea prestaţiei cadrelor didactice, ci pentru siguranţa în şcoli.

"Nu este o măsură prin care ne dorim să vedem ce se întâmplă tot timpul în clase. Nu acesta este scopul, nu este o măsură prin care dorim să evaluăm prestaţia cadrului didactic. Avem alte instrumente pentru asta. Este strict o măsură pe care o luăm pentru siguranţă în şcoli şi am introdus în lege toate prevederile sancţionatorii pentru cei care ar putea să se gândească să folosească altfel înregistrările", a precizat ministrul Ligia Deca, prezentă la Conferinţa regională "Dreptul la pauză fără bullying - cooperare şi bune practici pentru comunităţi educaţionale sigure", organizată la Colegiul Naţional "Alexandru Papiu Ilarian" din Târgu Mureş

Ligia Deca a subliniat că nimeni nu trebuie să rămână impasibil atunci când este martor la un caz de violenţă.

"Nu ajunge să facem legi, nu ajunge să avem programe naţionale, chit că el înseamnă fonduri pentru activităţi, cum avem deja campania Ministerului Educaţiei. Chit că înseamnă resurse, chit că înseamnă colaborare între Ministerul Educaţiei şi alte entităţi. Avem nevoie ca fiecare dintre noi să nu rămânem impasibil atunci când trecem pe lângă un caz de violenţă. Avem nevoie ca fiecare dintre noi să citească procedurile, cu responsabilităţi în cazul în care auzim, ne sunt semnalate. Ştiu eu, suntem, dintr-un motiv sau altul, în centrul unui astfel de incident, pentru că altfel şcoala nu are cum să menţină un cadru sigur pentru copii, câtă vreme fiecare dintre noi nu interiorizează că mediul şcolar, cum este acesta, trebuie să fie un spaţiu cu zero violenţă", a mai afirmat ministrul Ligia Deca.

Conferinţa regională "Dreptul la pauză fără bullying - cooperare şi bune practici pentru comunităţi educaţionale sigure" a fost organizată la Târgu Mureş de către organizaţia Salvaţi Copiii şi Ministerul Educaţiei, chiar la colegiul în care, în această lună, un elev şi-a lovit diriginta.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri