12 Aprilie 2011

Seful UniCredit Tiriac: Creditul ipotecar moare daca restrictionam imprumuturile in valuta



Creditul ipotecar risca sa fie omorat daca Banca Nationala va restrictiona creditele in valuta pentru populatie, sustine Rasvan Radu, CEO al UniCredit Tiriac Bank. El este de parere ca doar creditele de consum pe termen scurt in valuta ar trebui sa fie restrictionate.

"Creditul ipotecar ar fi omorat in cazul unei restrictii pentru creditele in valuta. O astfel de restrictie ar avea sens, in opinia mea, doar pentru creditele de consum in valuta", a declarat Rasvan Radu (foto).

Seful UniCredit Tiriac Bank a precizat ca, in prezent, circa 70% din cererea pentru credite noi de consum este pentru valuta.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a anuntat saptamana trecuta ca banca centrala pregateste masuri speciale pentru a restrictiona creditarea in valuta pentru persoanele care au venituri in lei.

BNR incearca, astfel, sa stimuleze creditarea in moneda nationala, care, insa, este dificila din cauza dobanzilor ridicate.

"Dobanzile actuale fac prohibitiva creditarea pe termen lung in moneda nationala. Nu sunt indeplinite toate conditiile pentru o creditare pe termen lung in moneda nationala", afirma Rasvan Radu.

Activitatea de creditare pe segmentul ipotecar a fost sustinuta, in ultimii doi ani, de Prima Casa, majoritatea bancilor acordand credite in euro prin acest progam.



Citeste si