Sapte banci au luat 1,65 MLD. lei de la Isarescu

BNR a imprumutat sapte banci cu 1,657 miliarde de lei (380 milioane de euro), pentru o saptamana, printr-o licitatie repo, la dobanda de politica monetara, de 6% pe an, anunta Mediafax.

In cadrul operatiunilor repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat.

Banca centrala, condusa de guvernatorul Mugur Isarescu, a imprumutat si lunea trecuta zece banci cu 6,246 miliarde de lei (1,43 miliarde de euro), pentru o saptamana, printr-o licitatie repo, operatiune anticipata la acea data de dealeri, intrucat interventiile BNR pe piata valutara au redus semnificativ lichiditatea din sistem.

Suma injectata saptamana trecuta a fost cea mai mare plasata de banca centrala dupa luna februarie 2010, cand sase banci au imprumutat 6,418 miliarde lei. Surplusul de lichiditate a pus presiune pe dobanzile cu scadeta la o zi, acestea coborand miercuri pana la 1,89 - 2,39%.

Ulterior, acestea au urcat spre 6%, intrucat joi a inceput noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii impuse de BNR.

Incepand din 17 octombrie, BNR a organizat in fiecare luni cate o licitatie repo, prin care a acordat imprumuturi bancilor, pentru cate o saptamana.

Randamentele pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana se situau luni la 5,73 - 6,23%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
TransferGo lansează o nouă opțiune: creștere de 25% a tranzacțiilor
Setari Cookie-uri