Consilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc, Andreea Vass, a precizat ca incasarile din TVA au scazut in luna octombrie comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, pe fondul cresterii accelerate a sumelor restituite din taxa pe valoarea adaugata (TVA).

Wall-Street.ro a scris la inceputul saptamanii ca incasarile din TVA s-au diminuat in octombrie cu 4,6% comparativ cu luna similara a anului trecut, pana la un nivel de 4,04 miliarde lei, fiind pentru prima oara de la majorarea TVA, din iulie 2010, cand se inregistreaza o scadere anuala a veniturilor din impozitul indirect.

Consilierul premierului, Andreea Vass, a explicat ca restituirile din TVA au fost in octombrie de 1,57 miliarde lei, cu 77,57% (688 milioane lei) mai mari decat in anul anterior.

„ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala – n.r.) sprijina astfel mediul de afaceri prin accelerarea rambursarii TVA”, a aratat Vass.

Aceasta a adaugat ca in cazul in care volumul restituirilor din luna octombrie 2011 s-ar fi mentinut la nivelul celor din luna similara a anului trecut, incasarile din TVA s-ar fi ridicat la 4,7 miliarde lei.

„Restituirile de TVA ar putea fi o explicatie pentru scaderea incasarilor din TVA. Totusi nu trebuie sa excludem efectul de baza, atunci cand s-a marit cota de TVA am asistat la o crestere spectaculoasa a veniturilor. Trebuie sa ne mai uitam si la vanzarile din luna octombrie. Daca anual acestea au scazut atunci avem o explicatie in diminuarea incasarilor din TVA, insa daca au urcat atunci avem parte de fenomenul de neplata sau de evaziune”, a completat analistul economic, Aurelian Dochia.

Bugetul general consolidat a consemnat la finele lunii octombrie un deficit de 2,4% din PIB, in scadere cu 0,1 puncte procentuale fata de nivelul raportat in septembrie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Cum vrea Teodorovici sa intinereasca ANAF-ul?