Ministerul Finantelor Publice (MFP) confirma risipa guvernamentala. Deficitul bugetar la 10 luni a depasit 20 de miliarde de lei, fiind de TREI ORI mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. Ca procent in PIB, deficitul a ajuns la 2,2%, de la 0,8% din PIB in aceeasi perioada a anului trecut.

Doar in luna octombrie, deficitul bugetar a crescut cu 3,3 miliarde de lei, jumatate din suma inregistrata in 10 luni din 2017 (respectiv 6,6 miliarde de lei).

Veniturile la 10 luni au ajuns la 232,3 miliarde de lei (24,5% din PIB), cu 11,8% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent, reiese din Executia bugetara la 10 luni publicata de MFP.

Se mentine, insa, decalajul de crestere intre venituri si cheltuieli. Acestea din urma au crescut in acelasi ritm ca pana acum, cu 18% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 253,2 miliarde de lei.

Pe partea de venituri, continua sa duca greul incasarile din contributiile de asigurari (in crestere cu 37,8%) si veniturile nefiscale (+18,5%), unde intra si dividendele extrase de la companiile de stat. Potrivit Ministerului Finantelor, incasarile din contributiile sociale au fost influentate pozitiv, incepand din februarie, de transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului.

Incasarile din TVA si accize raman modeste

In schimb, la TVA si accize (taxele asociate direct cu consumul) incasarile sunt inca cu mult sub program. Veniturile din TVA au crescut cu 9% fata de realizarile aceleiasi perioade din 2017, ajungand la 47,9 miliarde de lei pe primele zece luni ale anului. Veniturile din accize au fost in suma de 23,7 miliarde lei, cu 7,9% mai mari comparativ cu perioada similara a anului precedent. De asemenea, incasarile din impozite si taxe pe proprietate au crescut cu 4,4% fata de aceeasi perioada a anului 2017.

Pe de alta parte, s-au inregistrat scaderi ale incasarilor din impozitul pe salarii si venit cu 26,1% pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2018. De asemenea, se inregistreaza o diminuare cu 45,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati ca urmare a aplicarii OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule, sustine Ministerul Finantelor.

Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate sunt de 11,3 miliarde lei.

Cheltuielile cu dobanzile, semn al instabilitatii economice

La capitolul cheltuielil, continua sa conduca detasat cheltuielile de personal, cu o crestere de 25,4%, pe fondul majorarilor salariale acordate. In acelasi timp, cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 10,1%.

“Dobanzile sunt cu 25,5% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut, reprezentand 1,2% din PIB, intrucat in luna octombrie 2018 s-a inregistrat un varf de plata al dobanzilor, avandu-se in vedere cumularea datelor de plata a dobanzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark”, se arata in comunicatul MFP.

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de anul precedent cu 12,1%, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungand la 1000 lei, respectiv cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungand la 1.100 lei, de cresterea nivelului indemnizatiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei, precum si majorarea si modificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 20,6 miliarde lei, cu 40,2% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri