Executia bugetara la 3 luni confirma dezechilibrul finantelor publice. Deficitul bugetar a urcat cu peste un miliard de lei, la 5,5 miliarde de lei, respectiv 0,54% din PIB, comparativ cu un deficit de 4,46 miliarde de lei (0,48% din PIB) inregistrat in perioada similara a anului trecut. Cheltuielile cu salariile continua sa creasca cu ritmuri anuale de peste 25%.

Potrivit datelor publicate, din nou cu intarziere, de Ministerul Finantelor Publice (MFP), in primele trei luni ale anului, veniturile bugetare au crescut, in termeni nominali, cu 12,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce cheltuielile au avansat cu 13,2% in acelasi interval.

“Veniturile bugetului general consolidat sunt în sumă de 74,7 miliarde de lei. (...) Procentual, veniturile au fost cu 12,5% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent”, se arata in comunicatul MFP.

Se înregistrează creșteri comparativ cu primul trimestru al anului precedent în cazul încasărilor din contribuții de asigurări (+21,9%), accize (+16,8%), TVA (+14,8). Încasările din contribuțiile de asigurări au fost influențate de creșterea efectivului de salariați din economie, a câștigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar și de ransferul contribuțiilor de la angajatoru la angajat, incepand cu 1 ianuarie 2018.

In schimb, s-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii și venit cu 16% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018. Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 3,8 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 80,2 miliarde de lei, cu 13,2% mai mari față aceeași perioadă a anului precedent.

“Cheltuielile de personal sunt cu 25,7% mai mari față de cele realizate în primele trei luni ale anului 2018, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, precizeaza MFP.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 18% față de primele trei luni ale anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, dar și la bugetul de stat.

Se înregistrează de asemenea creșterea cheltuielilor cu dobânzile cu 15,5%. Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de aceeași perioadă a anului precedent cu 15%, fiind influențate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, de creșterea nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 4,9 miliarde lei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri