Incasarile din Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) s-au diminuat in octombrie cu 4,6% comparativ cu luna similara a anului trecut, fiind pentru prima oara de la majorarea TVA, din iulie 2010, cand se inregistreaza o scadere anuala a veniturilor din impozitul indirect.
Taxa pe Valoarea Adaugata reprezinta principalul generator de venituri al bugetului de stat, iar acest lucru s-a vazut anul trecut cand guvernul a hotarat majorarea TVA cu cinci puncte procentuale, de la 19% la 24%, in conditiile in care Curtea Constitutionala a respins proiectul de taiere a pensiilor cu 15%.

Astfel, in luna octombrie a acestui an, statul a strans din TVA 4,04 miliarde lei, cu 4,6% mai putin decat in aceeasi perioada din 2010. In octombrie anul trecut in bugetul de stat intrau din impozitul indirect venituri de 4,23 miliarde lei.

Scaderea anuala inregistrata in cea de-a zecea luna a anului este cu atat mai surprinzatoare cu cat in lunile de primavara incasarile din TVA cresteau cu peste 35%. De exemplu, in martie statul a obtinut venituri din TVA de 3,05 miliarde lei, cu 42% mai mult decat in luna similara din 2010. In aprilie, avansul a fost de 35%, de la 2,95 miliarde lei la 3,98 miliarde lei.

Nici lunile de vara nu au arat rau in ceea ce priveste incasarile din TVA. In iunie, cresterea anuala a veniturilor din impozitul indirect a fost de 14,6%, in iulie de 29,25%, iar in august de 12,5%.

Majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata, in iulie 2010, a insemnat o impulsionare a incasarilor din acest impozit. Astfel, in prima luna de la crestere, veniturile din TVA au urcat cu 17,1% comparativ cu aceeasi perioada din 2009. In luna octombrie a anului trecut, incasarile din TVA au crescut cu 34% fata de luna similara din 2009.

Deficitul bugetar scade la 2,4% din PIB

Bugetul general consolidat a consemnat la finele lunii octombrie cu deficit de 2,4% din PIB, in scadere cu 0,1 puncte procentuale fata de nivelul raportat in septembrie, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finante.

Veniturile bugetului au insumat 148,7 miliarde lei, in urcare cu 8,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cheltuielile s-au ridicat la 161,96 miliarde lei, cu 0,9% mai mari decat la finele lunii octombrie 2010.

Autoritatile si-au propus in acest an o tinta a deficitului bugetar de cel mult 4,4% din PIB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri