Fondurile de aproximativ 5,4 miliarde de euro ale liniei preventive de imprumut pe care Romania o are de la FMI, UE si Banca Mondiala ar putea fi insuficiente in cazul unei retrageri masive a bancilor europene din tara, potrivit unei analize a Morgan Stanley, citata de Bloomberg.

Linia preventiva de la creditorii internationali "ar putea fi insuficienta in cazul unei reduceri puternice a expunerii", se arata in nota Morgan Stanley, informeaza Mediafax.

Grupul financiar american considera, insa, improbabil un astfel de scenariu in regiune.

"Continuam sa consideram ca nu exista motive pentru o retragere «big bang» din regiune. Pentru banci, in principal, credem ca implicarea FMI si a Comisiei Europene in oricare tara in Europa Centrala si de Est ar fi incurajatoare in mod deosebit", se arata in nota pentru investitori.

O retragere a bancilor ar putea determina mai multe tari din Europa de Est, nu numai Romania, sa apeleze la FMI.

Statele din regiune ar putea fi nevoite sa foloseasca fondurile de care dispun prin acordurile actuale sau sa negocieze pachete de ajutor financiar de la Fond in cazul unei acutizari a retragerii de fonduri de catre bancile occidentale.

Tarile care nu au in prezent acorduri cu FMI ar trebui sa negocieze astfel de intelegeri "pentru a spori increderea suficient incat acest scenariu sa nu se materializeze", au scris economistii Morgan Stanley.

Europa de Est, unde institutiile de credit din Vest controleaza circa 80% din sectorul bancar, risca un deficit de finantare in contextul in care bancile-mama sunt afectate de deteriorarea calitatii portofoliilor de imprumuturi si de incetinirea cresterii economice. Iesirile de capital ar exacerba criza creditelor in regiune si ar lovi cererea interna. Bancile occidentale au imprumutat 139 de miliarde de euro Europei de Est, estimeaza Morgan Stanley.

"Privim la presiunile de reducere a expunerii si vedem ca o retragere agresiva a bancilor din Vest, care nu este scenariul nostru de baza, ar lasa un asemenea deficit de finantare in Europa Centrala si de Est incat majoritatea statelor, cu exceptia Cehiei, ar fi probabil fortate sa apeleze la pachete de sprijin existente de la FMI si UE", avertizeaza Morgan Stanley.

Ungaria ar avea nevoie de circa 12 miliarde de euro de la FMI pentru a restabili increderea, estimeaza analistii bancii americane.

In luna martie, autoritatile de la Bucuresti au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Atunci, FMI a pus la dispozitia Romaniei o prima transa in valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).

Noul acord cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri