CSA a amendat Astra Asigurari si a interzis vanzarea politei Medica Bonus

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a sanctionat compania Astra Asigurari cu amenda in valoare de 10.000 de lei si interzicerea temporara a activitatii de oferire, negociere ori incheiere a politei de asigurare suplimentara de sanatate Astra Medica Bonus.

In urma controlului initiat de CSA, la sfarsitul saptamanii trecute, la compania Astra Asigurari, care a vizat verificarea produsului de asigurare de sanatate Medica Bonus, au fost constatate cateva aspecte, care contravin prevederilor legislatiei in vigoare (Ordinul CSA Nr. 23/2009).

Informatiile cuprinse in polita nu sunt redactate intr-o forma clara, accesibila si exacta, astfel incat asiguratii, potentialii asigurati, contractantii sau potentialii contractanti ai asigurarii sa fie informati in mod corect, asupra tuturor conditiilor contractului de asigurare. Nu sunt definiti si explicati toti termenii si expresiile tehnice/medicale/juridice din cuprinsul contractului.

Verificarea prin sondaj a politelor Astra Medica Bonus emise, pana in prezent, a aratat ca asiguratorul nu a pus la dispozitia asiguratilor, potentialilor asigurati, contractantilor sau potentialilor contractanti ai asigurarii informatiile pe care asiguratorii trebuie sa le furnizeze, pe hartie ori pe alt suport durabil, prin intermediul unui document distinct sau a mai multor documente, intr-o modalitate care sa confirme ca acestia au luat cunostinta despre continutul acestor documente.

Compania Astra Asigurari a decis sa ofere cadou clientilor, la orice tip polita de asigurare incheiata, o asigurare facultativa de sanatate in valoare de 40 de lei, gratuita in primul an de zile. Contractul asigurarii facultative de sanatate are insa un capitol (n.r. 11) care se numeste Novatie si care specifica faptul ca atunci cand Legea va intra in vigoare si Astra va lansa o casa de sanatate, asiguratul este transferat automat, iar polita devine contract de asigurari sociale. In contract spune ca asiguratorul poate sa faca automat novatia. Wall-Street.ro a scris saptamana trecuta despre clauza de novatie a contractului de asigurare inserata in contractul destinat politei de asigurare suplimentara de sanatate Astra Mediaca Plus, de la Astra Asigurari:

"11.1 Asiguratorul declara ca este de acord ca la momentul indeplinirii cumulative a urmatoarelor conditii rezolutorii, prima constand in aparitia cadrului legislativ privind asigurarile sociale de sanatate, iar cea de-a doua constand in autorizarea Astra de a practica asigurarea sociala de sanatate, prezenta polita sa fie novata in conditiile stabilite mai jos. In cazul neindeplinirii cumulative a acelor doua conditii enuntate mai sus, prezentul contract de asigurare ramane in vigoare, pana la momentul expirarii sale, in aceiasi termeni si cu acelasi obiect pentru care a fost incheiat initial.

11.2 Asiguratul declara ca este de acord ca la data si in ipoteza in care sunt indeplinite conditiile enuntate la art 11.1 prezenta polita va putea reprezenta: a. contract de asigurare sociala de sanatate, acceptand ca Asiguratorul sa emita pe numele sau un addendum cuprinzand conditiile suplimentare de asigurare prevazute in legislatia privind asigurarile sociale de sanatate, daca este cazul; b. antecontract de asigurare sociala de sanatate, daca legislatia in materie va prevedea un fomular tip de polita de asigurare sociala de sanatate.

11.3 Promisiunea Asiguratorului privind incheierea in viitor unei polite de asigurare de sanatate exista si produce efecte juridice numai in situatia indeplinirii cumulative a conditiilor rezolutorii de care este afectata, respectiv conditiile prevazute la art. 11.1".

CSA a solicitat companiei Astra Asigurari remedierea tuturor acestor aspecte. Activitatea de oferire, negociere ori incheiere a politei Astra Medica Bonus va putea fi reluata dupa ce CSA va verifica indeplinirea masurilor dispuse in cazul Astra Asigurari si va emite o decizie motivata in acest sens.

Citeste mai mult pe acest subiect aici: Ce se ascunde in spatele mega-afacerii cu “reforma sanatatii”?


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri