Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat marti sase banci cu 6,71 miliarde lei (1,563 miliarde euro), pentru opt zile, pana pe 4 ianuarie, printr-o licitatie repo, la dobanda de politica monetara, de 6% pe an, informeaza Mediafax.

Prin operatiunile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat. Maturitatea a fost stabilita la opt zile intrucat marti, 3 ianuarie, este zi nebancara.

Saptamana trecuta, cinci banci au atras 3,25 miliarde de lei (750 milioane de euro) de la banca centrala, tot printr-o licitatie repo.
Incepand din 17 octombrie, BNR a organizat in fiecare zi de luni cate o licitatie repo, prin care a acordat imprumuturi bancilor pentru o saptamana.

Cea mai mare suma acordata de banca centrala in acest an a fost in 12 decembrie, cand noua banci au imprumutat 7,631 miliarde lei (1,758 miliarde euro), pentru o saptamana. Aceasta a fost, totodata, cea mai mare suma plasata de BNR dupa februarie 2010.

Dobanzile afisate marti de bancile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o saptamana au urcat de la 3,99% - 4,49% la 5,54% - 6,04%, intrucat a inceput o noua perioada in care bancile trebuie sa constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
ROBOR la 3 luni scade pentru a 4-a sedinta consecutiva