La peste trei ani de la transferul primelor contributii obligatorii in conturile fondurilor de pensii - Pilon II se pot trage o serie de concluzii referitoare la strategia de invesitii urmata de administratori. Acest lucru este cu atat mai important cu cat pensiile private au rezistat efectelor crizei, dar si influentei politicului, prin faptul ca a trebuit sa inghete timp de un an contributia la 2%.
In primul rand, administratorii fondurilor au cautat continuu sa realizeze o expunere, in limitele prevazute de lege, pe sectoarele capabile sa asigure lichiditate si randamente acceptabile, ponderate cu riscul specific instrumentelor vizate, intr-o piata „infometata de bani”.

„Structura pietelor de capital este cea care ne dicteaza sectoarele in care investim - adica vom avea expunere mare pe sectoarele care au cea mai mare reprezentativitate. Mai mult de 70% din actiunile care se tranzactioneaza pe pietele in care investim sunt emise de companii ce provin din sectorul financiar si cel energetic. Relativ insa la structura pietei, in prezent preferam sectoarele defensive: utilitati, farmaceutic”, a aratat Horia Braun (foto 1) , directorul de investitii al ING Pensii SAFPAP.

Primele cinci sectoare in care fondurile au investit sunt: Financiar, Energie, Utilitati, Materiale si Farma. Din punct de vedere al emitentilor Fondul Proprietatea, Petrom, Banca Transilvania si BRD detin suprematia la expunerile pe bursa locala (vezi tabel).

In al doilea rand, gradul ridicat de concentrare pe obligatiuni de Stat si numarul redus de emitenti pe bursa locala, a stimulat administratorii in cautarea unui plus de diversificare sectoriala si geografica prin expuneri direct si indirecte de jur-imprejurul globului. „Motivatia a fost legata in primul rand de diversificarea expunerii fondului la oportunitatile economice - dar si riscurile - oferite de diferite zone geografice. In momentul de fata avem o expunere mai mare spre sectoarele ciclice decat cele defensive”, a explicat Radu Craciun (foto 3), managerul de investitii al Eureko Pensii.

Asadar, fondurile de pensii vad oportuna diversificarea prin plasamente pe pietele regionale intrucat „la BVB lipsesc din universul investibil al fondurilor de pensii (BVB listate la categoria I-a si a II-a) sectoare precum Agricultura, IT si Telecomunicatii iar sectoare precum Industria sunt foarte putin reprezentate. Am ales pietele vecine din CEE datorita nivelului de dezvoltare superior Romaniei - sunt tari care ofera un potential de crestere mai mare comparativ cu pietele mature europene”, apreciaza Simona Ditescu (foto 2), CEO BCR Pensii.

In principiu, strategia de investitii depinde de previziunile sau mai bine zis de aprecierile privind evolutia viitoare a preturilor pe piata financiara si, avand in vedere evolutiile de pe pietele dezvoltate din ultimele luni, preturile scazute la care acestea se tranzactioneaza creaza oportunitati bune pentru orice investitor pe termen lung, asa cum sunt fondurile de pensii.

Romgaz, un IPO interesant

Revenind la oportunitatile locale, fondurile de pensii raman interesate atat de emitentii curenti cat si eventuale noi listari, in special ale companiilor de Stat, cel mai important fiind raportul dintre pretul cerut in cadrul ofertei de vanzare relativ la potentialul respectivei companii. Insa, noile listari „trebuie sa fie legate de numele unor firme cu o poveste de success sau cu o istorie de guvernanta corporativa credibila. Aceste conditii sunt esentiale indiferent daca firma listata va fi de Stat sau una privata”, a aratat Craciun.

Bineinteles ca pentru a atrage investitorii la listarea unor companii companii neprofitabile - Tarom, CFR Marfa, Posta Romana - Statul trebuie sa vina cu un angajament ferm si un plan de restructurare si eficientizare credibil. Fara acestea, investitorii minoritari nu au nici un confort sa faca plasamente in acest tip de companii.

„Credem ca singura sansa ca ele sa devina profitabile este restructurarea activitatii dupa privatizarea lor sau implementarea managementului privat. Listarea acestor companii trebuie sa faca parte din orice strategie de restructurare. Pe de alta parte, intarzierea sau nerealizarea restructurarilor necesare maresc riscul investitional aferent acestor companii, ceea ce se va traduce intr-un discount mai mare fata de valoarea activelor nete cerut de investitori”, afirma Braun.

Despre listarea pachetelor din capitalul companiilor de Stat profitabile, Simona Ditescu apreciaza ca acestea „vor conduce la cresterea lichiditatii pietei, fiind foarte importanta pentru investitori. Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL), din actionariatul carora facem deja parte, le cunoastem. In ceea ce priveste cresterea diversificarii portofoliilor noastre, asteptam ca Statul sa initieze procedurile de listare pentru Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Orice activ local poate fi o investitie interesanta daca pretul este corect”. De exemplu, "Romgaz poate fi un IPO interesant, datorita expunerii noi si pachetului relativ mai mare comparativ cu free float (n.r. titluri libere tranzactionabile in piata) de la TEL si TGN".

La sfarsitul lunii septembrie, erau active noua fonduri de pensii administrate privat: Alico, Aripi, AZT Viitorul Tau, BCR, BRD, Eureko, ING, Pensia Viva si Vital. Acestea detineau active nete de 5,79 miliarde de lei, in crestere cu 49,3% comparativ cu trimestrul III 2010.

Cea mai mare pondere in activul total era detinuta de obligatiunile de Stat (68,69%), urmate la o distanta apreciabila de actiuni si depozite bancare (vezi grafic). 88,7% din active erau plasate in tara, restul de 11,3% fiind investitii externe, din care investitii UE 11,27%, iar in state terte 0,03%.



Articol publicat in Revista Wall-Street, editia a doua: Noua economie.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri